Zaterdag is de dé winkeldag voor de Lindenhoff in Baambrugge. De winkel - chique 'marché' gedoopt - is bekend in heel culi- en would-be culiland en behoeft dus geen introductie. Ik kom er hoogstzelden en ben dus makkelijk te verbazen als er wonderlijke dingen liggen. Ik kwam er een citroen tegen met de afmeting van een rugbybal voor junioren. Meneer Lindenhof sneed hem heel vriendelijk voor me open om te laten zien hoe het ding er van binnen uitziet. 'Af en toe moet je dat gewoon doen, anders weten mensen het niet'. Vandaar deze vereeuwiging in de long tail van internet. Zo ziet dus een cedro, oftewel een 'sukadecitroen' (dat staat op het marktkistje) eruit. Ik mocht hem ook proeven. Er kwam heel wat kracht aan te pas om er een pietsie sap uit te krijgen. Verdomd, ik snapte het: deze zijn lekkerder dan gewone citroenen. Als rechtgeaarde wijnzeiker zou ik de smaak ten opzichte van het gewone 'ding' dat we bij Albert Heijn, de Aldi, Jumbo en C1000 kopen onder de naam 'citroen' kopen omschrijven als 'heerlijk fris, zo te drinken vanwege het zalig afgeronde zuur.' Er komt alleen nauwelijks sap uit. Tijd voor wat genetische manipulatie om daar een rugbybal vol van te maken stelde ik voor, maar dat scheen niet de bedoeling te zijn.

Wat doet culi Nederland met zo'n buitenissig ding met die enorme laag isolatie waar je niks aan hebt? De schil schijnt even lekker te zijn als het sap en is dus erg geschikt voor ijs. Maar verder?
Ik zit trouwens met nog een vraag. Van de Nederlanders spruitentelers leerde ik twee geleden dat er soorten zijn. Spruiten zou je kunnen krijgen zoals je ze wilt - lekker zoet, bitter, intens van smaak of juist mild, daar tussenin en zelf pimpelpaars - alleen wil de super niet dat wij dat weten omdat hij denkt dat we dan van alles en nog wat bij hem willen kopen, maar de driekwart laten liggen.
Zou het met citroenen van hetzelfde laken ean pak zijn en zijn er citroenen waarvoor we de super of nou juist de groentenjuwelier zouden bestormen als we maar wisten wat er wel niet allemaal te koop is, als we maar niet dom werden gehouden?
Dit artikel afdrukken