image

De asperges schieten de grond uit met dit weer. Op zoek naar verse in openbare eetgelegenheden dineerde de redactie op moederdagavond bij een Van der Valk. Aanvankelijk wilde het gezelschap neerstrijken bij een Gooisch eethuis aan een plas uit de tijd van de anarchist Frederik van Eeden, maar dat zat al vol met SUV's, BMW's , Audi's en moderne Mini's. Toen maar naar een Van der Valk met 'buiten'.

Of de verse asperges op de kaart ook vers waren, vroegen we. "Jazeker, de onze zijn echt niet uit blik."
We hebben het gemerkt. Uit blik zijn ze dun en strontnat. Deze waren polsdik en droog (opgewarmd?), duidelijk het versgekookte stadium al ver voorbij. Maar wat maakte het uit? Bossen moeders zaten daarbuiten voor hun moederdag 'verse' asperges te eten. Het deerde hen niet. Ze zaten bij Van der Valk. Met grote, kleine en kleinkinders. Buiten, met zicht op groene weiden. Van die gel-warmers branden al. Een feest.

Naast de redactie zaten 2 mooie jonge meiden, hoewel alweer 'n beetje in het na-pupse vet. Zonder moeders. Waarschijnlijk gevlucht. Samen een Lipton ice-thee en terrasje pikken zoals jonge mensen dat allemaal doen op zwoele zomeravonden. We konden het niet helpen en hoorden de woorden van hun klagelijke gesprek. 'Gelukkig is het vandaag niet zo snikheet als gisteren.' En: 'ik weet niet of ik dinsdag wel ga werken als het zulk weer is'. Ach gossie, dachten we, tis ook nooit goed.

En toen kwam opeens onze eigen grief bij het huidige weer naar boven en begrepen we weer dat er écht wat te klagen valt.

Ice thee kan de redactie gestolen worden. Asperges halen en schillen we zelf wel. Maar dan kaas.
Kaas is ons grote probleem. Die bewaart de redactie altijd buiten de koelkast, gewoon in de keuken. Alleen niet op die paar hoogtijdagen in juli en augustus. Maar nu moet hij kennelijk al de hele maand mei de koelkast in wil het vet niet door het papier heen zweten. Wat een rampspoed.

Inderdaad, het is Kl... weer.

Alsjeblieft, foodloggers, doe de rest van Nederland suggesties voor het bewaren van kaas buiten de koelkast als je geen kelder meer hebt! Dit kan zo niet doorgaan.
Dit artikel afdrukken