Wat is het keto dieet precies?

Het keto-dieet is een koolhydraatarm en vetrijk dieet dat het lichaam in een staat van ketose brengt. Ketose is een natuurlijke metabolische toestand waarin je lichaam vet verbrandt in plaats van koolhydraten voor energie. Dit proces wordt geactiveerd wanneer je de inname van koolhydraten drastisch vermindert en deze vervangt door vetten. Bij het keto dieet is het dus belangrijk om vooral te letten op de koolhydraten die je binnenkrijgt. Dit in tegenstelling tot het beperken van de calorieën, zoals bij de meeste andere diëten het geval is.

Hoe werkt het keto dieet?

Je lichaam haalt onder normale omstandigheden energie uit glucose. Deze glucose is afkomstig uit koolhydraten. Je lichaam raakt door de voorraad glucose heen wanneer je dagelijks minder dan 50 gram koolhydraten eet. Als de glucosevoorraad op is wordt je lichaam gedwongen om de energie ergens anders vandaan te halen. Hier wordt het vet dan voor aangesproken. Je lichaam schakelt dus over op het verbranden van vet voor energie, waarbij ketonen worden geproduceerd als bijproduct. Deze ketonen worden dan een primaire energiebron voor je lichaam én je hersenen. De basis van het keto dieet ligt dus in het beperken van het aantal koolhydraten per dag tot maximaal 50 gram.

Wat zijn de voordelen van het keto dieet?

Het belangrijkste voordeel van het keto dieet is het gewichtsverlies. Je valt er gegarandeerd van af. Dit komt doordat je efficiënter vet verbrandt door het verhogen van vetten en het verlagen van koolhydraten. Je ervaart niet snel een hongergevoel doordat je vetrijke producten eet. Je krijgt meer energie en mentaal voel je je meer helder dan wanneer je het dieet niet volgt. De bloedsuikerspiegel is stabieler. Hierdoor is het vaak ook een gunstig dieet voor mensen die lijden aan diabetes type 2. Je hart wordt er ook gezonder van.

Wat als je geen tijd hebt om koolhydraatarm te koken?

Je kunt de hele dag de inname van koolhydraten beperken en alles ‘verpesten’ door er geen rekening mee te kunnen houden voor het avondeten. Dan is het goed om te weten dat je ook koolhydraatarm kunt eten als je gebruik maakt van maaltijdboxen. Er zijn diverse maaltijdboxen die gebaseerd zijn op het keto dieet.
Dit artikel afdrukken