Verrassingprogramma over Eten bij Studium Generale van de Rijksuniveristeit Groningen.
Warme appelbeignets, bisschopswijn, gevulde kalkoen, oliebollen en vooral handenvol pepernoten, suikergoed en marsepein. December is een ideale maand voor fijnproevers en snoepers van alle leeftijden. Eten wat de pot schaft is tijdens deze maand vol feestagen voor de meesten van ons geen beproeving.
Studium Generale stelt ter afsluiting van dit kalenderjaar uw smaakpapillen op de proef met een avondvullend vijf gangen verrassingsmenu vol vergeten, exotische en onbekende gerechten.
Het menu begint met een stevig voorgerecht op een bedje van academische kennis: gezonde voeding, gebaseerd op het eetpatroon van de oermens. Frits Muskiet, hoogleraar klinisch chemische analyse, legt een bommetje onder diverse moderne gezondheistheorieën. Goede voeding staat daan de basis van wat we zijn en is een van de pijlers van de evolutie van de homo sapiens. Wat vertelt de evolutie ons over goede voeding? Hoe kunnen we met voeding die gebaseerd is op het eetpatroon van de oermens moderne welvaartskwalen als obesitas en hart- en vaatziekten terugdringen?
Na deze stevige appetizer schotelen wij u een gevarieerd buffet voor met vier tongstrelende en spannende gerechten. In vier kamers ervaart u de genietingen en beproevingen uit verre keukens, vergeten culturen of tijden waarin schraalhans keukenmeester was. Kleine hapjes gelardeerd met een aansprekend en deskundig commentaar, onderbroken door een ruime pauze met lokale lekkernijen.
Uw koks zijn:
Frits Muskiet, hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse UMCG
Ton Broekhuis, hoogleraar chemische producttechnolgie RUG
Joost van Itterbeeck, masterstudent entomologie Wageningen Universiteit
Lizet Kruyff, wetenschapsjournalist
Han Borg, beleidsadviseur RUG.
Datum/tijd/plaats: Dinsdag 16 december 2008, aanvang 1930, academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
Meer informatie over reserveringen en kaartverkoop: studium@rug.nl www.rug.nl/studium
Dit artikel afdrukken