In Amsterdam en Utrecht kregen de vuilophalers van de rechter nog een weekje langer om te staken. Anders stapt de bevolking te makkelijk over de zooi heen. Ik kan de rechter geen ongelijk geven. Utrecht haalde z'n schouders al lachend op: gewoon ff de andere kant opkijken dan heb je nergens last van.
Inmiddels begint het lekker vuil te worden en doet zich iets opmerkelijks voor. Het straatvuil van de straatvuilnisbakken wordt door mensen zelf in plastic zakken gedaan. Het plaatje op de foto is geen toevalstreffer. Op verschillende plaatsen in de stad vind je het vuil in zakken bij elkaar gezet. Er bestaat dus een spontaan onder het publiek levende notie van orde en netheid. Dat is toch een blijde ontdekking.

Ik was verrast dat we op straat niet zozeer blijken te eten, maar enorm blijken te drinken - uit de supermarkt nota bene. Ook dat viel vast te stellen bij meerdere vuilnisbakken. Er zaten ook wel shakes,ongegeten peren, energiedrankjes, flessenwater en wat blik- en flesjes Heineken tussen het alomtegenwoordige huismerkbier van Neerland's alomtegenwoordige blauwe super. Hier en daar ook nog halfvol bakje kant-en-klare salade, maar wat een bier!

Utrechters en Amsterdammers op foodlog die zich niet generen voor wat vuilnisbak turen: nog andere archeologische stakingsvondsten gedaan of zijn we inderdaad wandelende bierdrinkers?
Dit artikel afdrukken