image

Gistermiddag hadden Marco en ik een discussie met een groep van zo’n 20 onderzoekers van de WUR, de Research afdeling van “Wageningen”. Onderwerp: de foodagenda voor Nederland in de komende 10 jaar. Daar hebben we het hier ook al eens over gehad, met een 'mager’ resultaat. Alle reden dus om daar eens met mensen uit het vak zelf over te praten.

Wij hadden natuurlijk ons huiswerk gedaan, maar waren vooral benieuwd naar hun visie.
Er kwamen boeiende tegenstellingen aan het licht. Iedereen sprak dan ook op persoonlijke titel. Geweldig dat die openheid kan bestaan. Het verschil werkt tenslotte verdiepend en dus productief.

Vandaar ook dat de resultaten hier vooral open staan voor verdere discussie. Schiet er dus rustig op!

In totaal kwamen er 17 punten naar boven. Ik heb besloten er een serie van drie afleveringen van te maken. Eerst de 17 punten. Vervolgens in 2 afleveringen een nadere bespreking daarvan. Bij de tweede aflevering geven we onze eigen visie natuurlijk ook (die hebben we uiteraard van te voren op papier gezet).

Helaas was Marco vergeten zijn camera aan te zetten. Geen Vodcast dus, zó spannend en gepassioneerd was het. Wat moet er op de agenda?

1. SMAAK!
2. Beter eten in zorginstellingen, ziekenhuizen en gevangenissen
3. Voedselveiligheid: ja (bijft belangrijk), nee (hoeft niet meer) – ze waren het er duidelijk niet over eens
4. Alternatieven voor vlees
5. Weer een relatie creëren met de origine van eten: MVO en respect voor wat je eet en kúnt eten
6. Duidelijkheid in de onduidelijkheid: wat is gezonde voeding?
7. Niet ‘eten om te leven’ maar ‘leven om te eten’
8. Context van eten
9. Betaalbaarheid van ‘good food’ (ook op een internationaal niveau)
10. Ethnic en Reli-foods
11. Personal food (interactieve coaching)
12. Ambachtelijkheid
13. Food is everywhere: de obesogene maatschappij
14. Back to basics: terug naar geintergreerde ketens waarin afval een grondstof was - terug naar de schillenboer
15. Beschikbaarheid van food voor komende generaties
16. Gemak combineren met andere aspecten (genot, rurale leefvormen, gezondheid)
17. Gebalanceerde intake van voedingsmiddelen/bouwstoffen

De volgende 2 afleveringen behandelen deze punten. Alvast punten die je mist als je deze lijst ziet?
Dit artikel afdrukken