Ondanks het onvolprezen www.food-info.net dat in Wageningen wordt bijgehouden door Ralf Hartemink en zijn team, wijs ik hier toch graag op de vertaling die Will Jansen maakte van een compact boekje over 'voedingsverbeteraars' en andere hulp- en conserveringsmiddelen in je dagelijks eten. Sommige zijn volstrekt natuurlijk, onschuldig en alleen maar handig in ons moderne leven. Er zijn er ook die minder en zelfs helemaal niet fijn zijn. Lees, kijk, vergelijk en wordt kritisch. Dat is de grootste winst van dergelijke publicaties.

Anka Jansen schreef vanmorgen in haar nieuwsbrief: Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Alimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Couget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Couget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.

De gids is klein en stevig en past in uw binnenzak of boodschappentas. E-nummers staan in groen, oranje of rood en dat staat voor veilig, oppassen en gevaarlijk.

Volgens de laatste opgave hebben we er binnen vijf werkdagen ruim vijfhonderd van verkocht en wij vinden dat best veel.


Het boekje is uit en u kunt het hier bestellen
Dit artikel afdrukken