Water is de meest essentiële hulpbron op onze planeet waar wij als mensheid van afhankelijk zijn. Het beheerst elk facet van ons dagelijks leven: we douchen ermee, gebruiken het voor het bereiden van ons eten, irrigeren onze gewassen, recreëren in meren en zeeën, en bovenal, we drinken het. Water staat centraal in vrijwel elke activiteit die we ondernemen.

Bron van leven
Water bevindt zich in elke cel van ons lichaam. Alle reacties en omzettingen die ons lichaam nodig heeft, vinden plaats in water. Het is ook ons inwendige transportmiddel: het levert voedingsstoffen en signalen aan cellen, voert afvalstoffen af en zorgt dat onze cellen het kunnen opnemen tegen ziektes en infecties. Water is onmisbaar voor onze gezondheid.

Drinkwater
Drinkwater komt hoofdzakelijk uit grondwater en oppervlaktewater. Grondwater bevindt zich diep in de bodem. Dit heeft als voordeel dat het vaak beter beschermd is tegen verontreinigingen
Water staat centraal in vrijwel elke activiteit die we ondernemen
in vergelijking met oppervlaktewater, dat blootgesteld is aan invloeden van buitenaf zoals industrie, landbouw en stedelijke afvoer. Hierdoor heeft grondwater minder zuivering nodig voordat het geschikt is voor consumptie. Grondwater behoort tot de meest betrouwbare en veilige waterbronnen ter wereld.

Water is niet vanzelfsprekend
Water is geen vanzelfsprekendheid – iets wat we pas merken wanneer het er niet is. Denk aan waterbeperkingen in de zomer op vakantie of, dichterbij huis, tekorten aan koelwater voor de industrie door droogte. Steeds vaker hebben we te maken met periodes van droogte. Dit leidt tot waterschaarste, waarbij de vraag naar water en de beschikbaarheid van water uit balans zijn. Daarnaast zorgen onvoorspelbare periodes van regen en droogte ervoor dat zowel de beschikbaarheid als de kwaliteit van water verder onder druk komt te staan.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet de manier waarop we omgaan met water veranderen. Als CEO van Spadel vind ik het belangrijk om hier een voorbeeldrol in te nemen. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en industrialisatie vergroten de druk op onze watervoorraden. Het is van enorm belang dat we water leren zien als een kostbare hulpbron die we moeten beschermen voor toekomstige generaties.

De manier waarop we op aarde omgaan met deze eindige bronnen moet fundamenteel veranderen
Putten zonder uitputten
Voor ons betekent die voorbeeldrol in duurzaam watergebruik dat we ons waterverbruik actief terugdringen. Al jarenlang werken we eraan om onze water use ratio (de hoeveelheid water die nodig is om één fles water te produceren) te verlagen. Dit jaar hebben we ons doel behaald: 1,45 liter water per liter gebotteld water.

Duurzaam watergebruik gaat echter verder dan efficiënt watergebruik. Het gaat ook om het behoud van de waterbronnen die we nu tot onze beschikking hebben. De manier waarop we op aarde omgaan met deze eindige bronnen moet fundamenteel veranderen. Als we meer water verbruiken dan de natuur jaarlijks op natuurlijke wijze kan aanvullen door regen en sneeuw, raken die bronnen uitgeput en zullen ze langzaam maar zeker verdwijnen. Spadel neemt daarom nooit meer water op uit haar bronnen dan er jaarlijks aan neerslag valt in die gebieden. Dit controleren we met de water exploitation index, die de verhouding tussen waterverbruik en de hoeveelheid beschikbaar hernieuwbaar water in een gebied weergeeft. Met 10% blijft Spadel ruim onder de norm van 20%, en daar zijn we trots op. Om onze bronnen te behouden en beschermen, waken we er bovendien voor dat er geen onttrekking plaatsvindt door landbouw en industrie in de gebieden waar we water winnen.

Water is een gedeeld goed
Het goed beheren van waterbronnen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze hun omgeving kunnen blijven voorzien van water. Wie water wint, draagt ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat
Wie water wint, draagt ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat zowel de bron als de omliggende natuur beschermd worden
zowel de bron als de omliggende natuur beschermd worden. Dit doen we door industriële en landbouwactiviteiten in de buurt van waterbronnen te beperken en het gebruik van pesticiden, meststoffen en chemische middelen te verbieden. Zo behouden we de waterkwaliteit en beschermen we de biodiversiteit in de gebieden waar wij actief zijn. Op al onze locaties in Europa voeren we risicoanalyses uit en werken we samen met lokale stakeholders om duurzame maatregelen te implementeren.

Al het water dat we gebruiken, moeten we beheren met oog op de toekomst van volgende generaties. Aan ons allen de belangrijke taak om onze waterbronnen met onze levens te beschermen. We zijn tenslotte maar zo rijk als het water diep is.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de duurzaam watergebruik reeks of het overzicht van de serie Wat is duurzaam watergebruik?
Dit artikel afdrukken