Slow Food Nederland kondigt een symposium aan, dat zaterdag 28 maart gehouden wordt, met de titel Waterbommen of Smaakexplosies? Productiemethoden en de gevolgen voor smaak.

Foldertekst: Slow Food staat op het standpunt dat grootschalige voedselproductie niet kan zonder schadelijke neveneffecten. Slow Food promoot dan ook kleinschalige, bio-intensieve teelt. Onder veel reguliere producenten (in het Westland en daarbuiten) kan daardoor het idee ontstaan dat deze kwaliteitseisen weliswaar mooi en idealistisch zijn, maar dat de huidige wereld dit soort eisen niet meer toestaat: schaalgrootte en efficiëntie zouden vereist zijn om alle monden te kunnen voeden. Weg met de smaak, desnoods..

Ik heb wel wat vragen voor de discussie: Is het werkelijk niet mogelijk om smaak en grootschaligheid te combineren? Of moet massaproductie per definitie smakeloos zijn? En zijn smaakvolle producten die op kleinschalige wijze tot stand komen alleen voor de elite die de hogere prijzen hiervoor kan betalen weggelegd?Of is smaak een middel voor de hedendaagse elite om zich te onderscheiden? Zoals in vroeger tijden specerijen, of suiker, of groenteprimeurs? Heeft iemand hier daar ideeën over?

Het symposium vindt plaats in het Themapark “De Westlandse Druif” in Monster; meer informatie: www.slowfood.nl
Dit artikel afdrukken