Journaliste Annemart van Rhee hield voor het Algemeen Dagblad bij hoe een week eten volgens de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad bevalt. Volgens haar kun je er alleen maar 'saai en asociaal' door eten, maar voel je je er wel beter door. Maar dat kan natuurlijk anders.
Van Rhee at zeven dagen linzen, noten en muntthee, zegt de kop in het AD. Ze stopte met drinken (zelfs biologische wijn), chips, biefstuk en ander rundvlees, fris, vruchtensap, espresso, zout en sigaretten. Ze begon met linzen, zilvervliesrijst, kip (= geen rood vlees), peulvruchten, zuivel, vette vis, noten, thee en gefilterde koffie. Uit eten blijkt niet te gaan, omdat zelfs hippe restaurants a) verleiden tot heel ander eten en b) maar heel weinig keuze laten voor Gezondheidsraadeters (en dan nog moet Van Rhee het broodje van een kipburger afpellen).
Poldermodellerig
Van Rhee heeft duidelijk geleden. Ze besluit:
Een week het menu van de Gezondheidsraad. Is dat draaglijk? Nou vooral saai en asociaal: het is een dieet voor einzelgängers die niet buiten de deur en in gezelschap eten. Aankomen met je eigen plastic bakje bij een gastheer of -vrouw of een gerecht in een restaurant ontleden is bepaald geen aantrekkelijke pr. Kortom: je wordt niet blij van deze richtlijnen.
Behalve dan wanneer je na een week naar de weegschaal tuurt die 2 kilo minder aangeeft. Ook moet ik toegeven dat ik me fitter voel na mijn vlees- en alcoholinname sterk te verminderen. Het af en toe poldermodellerig toepassen van deze richtlijnen lijkt mij de beste optie.
Een aanname die dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn bevestigt. Anders is het domweg niet vol te houden, zegt zij. ,,Eten is meer dan alleen je lichaam voeden. Sociale redenen tellen en die worden genegeerd in bijna alle adviezen over gezonde voeding. Af en toe kun je niet anders dan de regels iets oprekken.''
Net als groenten
Maar nog wat. Is anders eten, niet net als met groenten koken: daar kun je niets mee als je het niet gewend bent. Je hebt er een nieuw kookboek en nieuwe restaurants voor nodig. Yotam Ottolenghi leert mensen genieten van groenten, door van konijnenvoer iets heel lekkers te maken. In Nederland doet kok Jonathan Karpathios dat.
Ottolenghi en Karpathios laten je zo lekker eten dat de meest notoire carnivoren er helemaal geen erg meer in hebben dat ze geen vlees eten. Ze vinden ook vast wel iets dat je de wijn of het bier laat vergeten.
Lekker, niet gezond
Waar zijn de Ottolenghi 's en Karpathiossen van de Gezondheidsraad? Het Voedingscentrum heeft nu de taak de Richtlijnen tot iets aantrekkelijks om te werken. Zouden ze al bedacht hebben dat er gewoon slimme kookboekenmakers en restaurants nodig zijn die niet-meer-stofjes-voedingsadviezen vooral lekker maken? De gezonde bevolking waar de Gezondheidsraad het allemaal voor doet, is daar straks gewoon het resultaat van.
Het doel is de boel lekker maken. Nee, nee, nee en nog eens nee dus: niet gezond! Dan snap je het niet en krijg je Van Rhee.
We wachten op het Voedingscentrumkookboek.
Fotocredits: 'Ottolenghi dinner party', Meal Makeover Moms
Dit artikel afdrukken
Poldermodellerig
Van Rhee heeft duidelijk geleden. Ze besluit:
Een week het menu van de Gezondheidsraad. Is dat draaglijk? Nou vooral saai en asociaal: het is een dieet voor einzelgängers die niet buiten de deur en in gezelschap eten. Aankomen met je eigen plastic bakje bij een gastheer of -vrouw of een gerecht in een restaurant ontleden is bepaald geen aantrekkelijke pr. Kortom: je wordt niet blij van deze richtlijnen.
Behalve dan wanneer je na een week naar de weegschaal tuurt die 2 kilo minder aangeeft. Ook moet ik toegeven dat ik me fitter voel na mijn vlees- en alcoholinname sterk te verminderen. Het af en toe poldermodellerig toepassen van deze richtlijnen lijkt mij de beste optie.
Een aanname die dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn bevestigt. Anders is het domweg niet vol te houden, zegt zij. ,,Eten is meer dan alleen je lichaam voeden. Sociale redenen tellen en die worden genegeerd in bijna alle adviezen over gezonde voeding. Af en toe kun je niet anders dan de regels iets oprekken.''
Het doel is de boel lekker maken. Nee, nee, nee en nog eens nee dus: niet gezond! Dan snap je het niet en krijg je Van Rhee.De Gezondheidsraad stopte met het adviseren van goede voeding in termen van stofjes, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines en mineralen. De nieuwe adviezen zijn geformuleerd in termen van voedingsmiddelen, zoals brood, kip, melk, spruitjes, zalm, yoghurt, boerenkool en sardientjes. Dan is het eigenlijk logisch dat er domweg een kookboek wordt ontwikkeld met dagelijkse gerechten en een keuze daaruit voor iedere dag. Voor mijn part met de seizoenen mee, want dat is duurzaam.
Net als groenten
Maar nog wat. Is anders eten, niet net als met groenten koken: daar kun je niets mee als je het niet gewend bent. Je hebt er een nieuw kookboek en nieuwe restaurants voor nodig. Yotam Ottolenghi leert mensen genieten van groenten, door van konijnenvoer iets heel lekkers te maken. In Nederland doet kok Jonathan Karpathios dat.
Ottolenghi en Karpathios laten je zo lekker eten dat de meest notoire carnivoren er helemaal geen erg meer in hebben dat ze geen vlees eten. Ze vinden ook vast wel iets dat je de wijn of het bier laat vergeten.
Lekker, niet gezond
Waar zijn de Ottolenghi 's en Karpathiossen van de Gezondheidsraad? Het Voedingscentrum heeft nu de taak de Richtlijnen tot iets aantrekkelijks om te werken. Zouden ze al bedacht hebben dat er gewoon slimme kookboekenmakers en restaurants nodig zijn die niet-meer-stofjes-voedingsadviezen vooral lekker maken? De gezonde bevolking waar de Gezondheidsraad het allemaal voor doet, is daar straks gewoon het resultaat van.
Het doel is de boel lekker maken. Nee, nee, nee en nog eens nee dus: niet gezond! Dan snap je het niet en krijg je Van Rhee.
We wachten op het Voedingscentrumkookboek.
Fotocredits: 'Ottolenghi dinner party', Meal Makeover Moms
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Leo #2, mag die (voor mijn part: vreselijk) saaie club zijn leven beteren en spannend worden?
Veronica #1, kun je eens uitleggen wat dat zijn: "eerlijke en mooie voedingsmiddelen". Wat zijn dan "oneerlijke en lelijke voedingsmiddelen" en waarom zijn ze dat? Hetzelfde voor "pure smaken". Welke smaak is dan "niet puur"? En waarom?
Ik zie deze modetermen overal voorbij komen, maar ik wil wel eens weten wat er nu mee bedoeld wordt...
En waarom is het een kunst om hiermee een heerlijke, volwaardige maaltijd te bereiden? Is het met oneerlijke voedingsmiddelen dan geen kunst?
Ha, ha, ieder jaar een nieuw kookboek op de markt van de Voedingsrichtlijnen.
Liever geen Voedingscentrum kookboek. Als je kijkt naar de recepten die het Voedingscentrum publiceert, deze passen precies in het vakje saai en asociaal.
Ik eet al jaren op de manier die nu gepropageerd gaat worden en ik ben, al zeg ik het zelf, een uitstekende kok. Niks saai, of asociaal eten dus. Overigens gebruik ik niet de methode Ottolenghi, die zijn eten smakelijker maakt door vrijwel in ieder recept een fikse dot suiker te mikken. Lees zijn kookboeken er maar op na.
De kunst is juist om met eerlijke en mooie voedingsmiddelen en pure smaken een heerlijke volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Dat moet ook zonder kookboek wel lukken. Fantasie genoeg.