Tijdens de wereldlezing komen vragen aan de orde als welke gevolgen het loslaten van de melkquota heeft voor de toekomstige mestproductie, het milieu en daaraan gerelateerd beleid. Het Nederlandse mestbeleid staat met de afschaffing van het melkquotum weer boven aan de agenda. De afschaffing resulteert immers in meer koeien met als gevolg meer mest. Maar wat is er nu feitelijk aan de hand en wat is de impact? Is er reden tot zorg? Hoe gaan Wageningen UR en andere kennisinstellingen met dit actuele thema om?

Sprekers
Han Swinkels, lector HAS Hogeschool en voorzitter van KLV, opent de wereldlezing met een schets van de huidige situatie rondom de toename van de melkveestapel in Nederland als gevolg van het afschaffen van het melkquotum. Hij zal als voorzitter deze avond leiden.

Daarna spreekt Hans van Grinsven, Senior Researcher Programme Manager Agriculture and Environment bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), over de effecten van het afschaffen van het melkquotum op mestproductie en andere milieuaspecten. Ook de rol van onderzoek in het maatschappelijke debat over het mest- en milieubeleid komt hierbij aan bod.
Jeanet Brandsma, bestuurslid vakgroep melkveehouderij bij Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), en Frits van der Schans, Senior Adviseur en Procesbegeleider bij Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), geven beiden een reflectie op het thema en de rol van het onderzoek vanuit respectievelijk de melkveesector en de maatschappij.
Aansluitend is er ruimte voor discussie onder leiding van Han Swinkels.

De Wereldlezing wordt voorafgegaan door een (gratis) diner. De locatie is Wageningen Campus, Gaia (gebouw 101), Droevendaalsesteeg 3100/101, Wageningen

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Het aantal plaatsen is beperkt.
Meer informatie over de Wereldlezing vind je op de website van het KLV.

De wereldlezingen zijn een initiatief van KLV en Wageningen Academy en worden gesponsord door de Wageningen Ambassadors.

Fotocredits: 'Milking', sarahelizamoody
Dit artikel afdrukken