In brede kring leeft de vraag of grondprijzen inmiddels niet hoger zijn dan het ‘agrarisch opbrengend vermogen’ van de bodem (wat je ermee kunt verdienen als boer). Brede maatschappelijke thema’s als natuurontwikkeling, waterbeheer, infrastructuur, duurzame landbouw en niet te vergeten startende boeren spelen een rol bij de beantwoording van die vraag, tegen de achtergrond van een veranderend speelveld rondom eigendom van grond, grondprijzen en handel in grond.

Deze ontwikkelingen staan niet los van bodemuitputting, verminderd waterbergend vermogen, achteruitgang van biodiversiteit, minder voedseldiversiteit, afnemende betrokkenheid van de samenleving en teruglopende werkgelegenheid. Welke effecten zijn er nog meer? Werkt ons systeem van private grondeigendom nog wel? Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem? Zijn er manieren om grondeigendom, publiek én privaat, anders te organiseren?

Wilt u meedenken over deze vragen en samen met grondeigenaren en -gebruikers, medewerkers van financiële instellingen, ngo’s, overheden en experts, praten over mogelijke oplossingen? De werkconferentie ‘Eigentijds Eigendom van Grond’ biedt de ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Programma
Nel Sangers is dagvoorzitter en interviewt Bert Hoeve (Hoofd afdeling Ruimte en Advies, Kadaster), Roel Welsing (directeur Apenheul), Jan van Rheenen (Landinrichting Kadaster) en Jos Verheul (Introductie Platform Eigentijds Eigendom).

Er volgt interactief theater ‘Verbeelding van Eigentijds Eigendom van Grond’, door Ariëlle Brouwer en Harry Piekema.

Aansluitend zijn er presentaties van initiatieven en werkgroepen met Klaas van Egmond (voormalig directeur SER, initiatiefnemer Sustainable Finance Lab), Jean Paul van Schaaij (Directeur Nationaal Groenfonds), Hanny van Geel (La vía Campesina), Tom Saat (Stadsboerderij Almere), Onno van Bekkum (coöperatie deskundige, CO-OP Champions), Arjan Ausma (sectorspecialist Akkerbouw & Agri Rabobank Nederland), Eef Spronck (sectormanager Finance bij MVO Nederland), Sylvia Kay (Onderzoeker Transnational Institute), Jan van Rheenen (Landinrichting Kadaster) en Frank Gorter (landgoed Welna).

In het middagdeel, na de lunch, spreken Bas van Bavel, hoogleraar 'Transitions of Economy and Society' Universiteit Utrecht over de ‘opkomst en ondergang van vrije markt economieën en de relatie met grondeigendom’ en Hanny van Geel, Europees coördinator La vía Campesina over autonomie, samenleven en eigenaarschap.

Alexis de Roode (dichter en schrijver over duurzame landbouw en voeding) vat de dag literair samen.

Zie voor het volledige programma en meer informatie de website van de conferentie.

Het Kadaster organiseert het symposium in samenwerking met de RVO. De werkconferentie wordt mede mogelijk gemaakt door het Kadaster, Rijkswaterstaat Business Unit Natuurlijk Kapitaal , het Initiatief BewustBodemgebruik, Rabobank Nederland en het Nationaal Groenfonds.

Informatie
Data en tijden: 4 oktober 2017 van 9:00 tot 16:30
Locatie: Apeldoorn, J.C. Wilslaan 31, Stichting Apenheul

Reisadvies: Parkeren tegenover het Park of buslijn 2 vanaf station Apeldoorn (10 minuten)

Dit artikel afdrukken