Nederland barst van de whisky-festivals. Foodlog telde de afgelopen en komende maanden maar liefst 5 festivals in Nederland. We hadden het International Whisky Festival in Den Haag, het 7e Whisky Weekend in Amsterdam, het Hielander Whisky Festival in Alkmaar, The Spirit of Amsterdam en het Whiskyfestival in Groningen dat zijn 10-jarig jubileum vierde.

Op 16 mei 2015 is het dan World Whisky Day. In meer dan 50 landen in alle continenten staat de whisky centraal. Overal vinden diverse festiviteiten en bijzondere activiteiten plaats. Initiatiefnemer van de World Whisky Day is Blair Bowman. Na de zomer rolt de whisky golf overigens gewoon verder naar het evenement Whisky by the Sea.

Geen zin of tijd om zo lang te wachten? Maak dan een afspraak met de eerste echte Twentse whisky-stokerij: Erve Sculte in het Twentse Mander. Daar ontwikkelde Gerard Velthuis een whisky met het karakter van een Twents landschap. Velthuis riep de hulp in van de Schotse Whiskey goeroe Jock Shaw, liet vaten maken van hout van tweehonderd jaar oude eiken uit Vriezenveen en Almelo. "De smaak van whisky wordt behalve door de vorm van de ketel mede bepaald door de vaten. Een vat zuigt ook lucht aan. Twents hout en Twentse lucht, dat maakt het verschil.”
Er zijn slechts 500 flessen gebotteld, die je kunt bestellen via de website en webshop. Voor een afspraak in de proefkamer kun je ook op de site terecht.

Fotocredits: Svenska Mässan
Dit artikel afdrukken