Met 'witte ruis' kun je je oren blokkeren tegen ongewenste geluidssignalen. Wetenschappers zijn erin geslaagd een vergelijkbaar iets te creëren voor onze neus: 'witte geur'.
Nu de toepassingen nog.

Wiskundige formule
De wetenschappers (Universiteit van Illinois, Urbana-Champaign en IBM Thomas J. Watson Research Center, New York) hebben een wiskundige formule gebruikt om de witte geur te creëren. De witte geur kan gebruikt worden om ieder akelig luchtje te maskeren. "Dit is anders dan andere manieren om geuren te maskeren", zegt dr. Lav R. Varshney in The Huffington Post. "Wij buiten de zintuiglijke eigenschappen van de menselijke reukzin zodanig uit dat we zeker weten dat alleen de witte geur waargenomen wordt".

De onderzoekers kwamen er achter dat de chemische verbindingen die wij kunnen onderscheiden in een geur een tegenovergestelde stof hebben die, als beide gemengd worden, elkaar annuleren. Ze bouwden eerst een database van geurverbindingen en vervolgens een model waarmee ze 'tegengestelde' verbindingen konden koppelen.

Wit licht, witte ruis, witte geur
Op basis van hun model konden de onderzoekers met een mengsel van 38 geurverbindingen de doordringende luchtjes van uien, zuurkool, katsuobushi (gefermenteerde gedroogde Japanse tonijn), en de doerian vrijwel volledig neutraliseren. "Er is een mentale beleving van 'witte geur', die ontstaat als de waargenomen geurverbindingen over het hele receptorengebied verspreid zijn, vergelijkbaar met hoe licht dat uit veel verschillende kleuren bestaat als 'wit licht' gezien wordt. Als we kunnen onderscheiden welke stinkende verbindingen er zijn, kunnen we wiskundige technieken gebruiken om uit te vinden welke andere verbindingen we kunnen toevoegen zodat daaruit 'witte geur' als totale waarneming resulteert, zegt Lav Varshney.

De witte geur werd al in 2012 'ontdekt'. Sindsdien zijn de onderzoekers op zoek naar toepassingen. Ze denken aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in gebouwen, auto's en vliegtuigen. Maar ook aan het aanpassen van doordringende geuren die het mensen onmogelijk kunnen maken iets te eten - denk bijvoorbeeld aan de geur van de doerian, of jackfruit.

Als we ons ingebouwde 'geuralarm' echter voor de gek gaan houden met witte geur, verliezen we wel onze eerste verdedigingslinie tegen bedorven voedsel. Of de onderzoekers zich daar ook rekenschap van geven, is nog maar de vraag.

Fotocredits: nyuhuhuu
Dit artikel afdrukken