De onderstaande is aanleiding voor een vraag: wie van de lezers maakt nog wel eens 'vlees aan een stuk' dat aan tafel 'aangesneden' moet worden? Voor welke gelegenheden en wie snijdt het dan aan?
Een goed ingeburgerd, in Nederland wonend, buitenlands echtpaar in mijn vriendenkring, is niet erg thuis in klassieke Hollandse gerechten; temeer daar beiden geen vleeseters zijn. Toen het zo hard vroor maakte ik op hun verzoek husselpot met klapstuk voor een elegante, hoog bejaarde dame uit hun vriendenkring die jarenlang hun overbuurvrouw is geweest.
De dame in kwestie wilde zo ontzettend graag nog eens husselpot met klapstuk eten had ze laten weten. Ze woont in een voormalige pastorie met authentieke eikenhouten wenteltrappen en een trits knarsende sloten en schuiven op een loodzware voordeur en weet van geen wijken. Van huis uit zeer gevoelig voor kleine details die altijd het grote verschil uitmaken, had ze uit voorzorg laten weten dat het geen gestampte pot moest zijn maar echte husselpot - zoals die vroeger bij haar thuis op het platteland werd gemaakt.
Mijn vrienden tastten volledig in het duister en vroegen mij om in te springen. ‘Denk erom’, zeiden ze nog eens voor alle zekerheid, ‘het moet wel echte husselpot zijn’. Op de afgesproken avond warmde ik de daags tevoren gekookte klapstuk en husselpot apart van elkaar op in de meegebrachte pannen op een driepits elektrisch fornuis in de stokoude keuken van die prachtige pastorie.
Voor deze gelegenheid viste ze onderuit een enorme boogvormige keukenkast met geschilderde houten deuren een fles St. Emillion, die ze door de enige man in het kleine gezelschap liet opentrekken.
Toen de wijn zijn vleugels had ontvouwd en klapstuk en husselpot dampend heet waren, vroeg ik aan de enige man of hij het stuk vlees wilde snijden terwijl ik de husselpot opschepte zodat alles snel en zonder af te koelen naar de kamer kon worden gebracht.
Tot mijn opperste verbazing antwoordde hij doodleuk: ‘doe jij dat maar want ik weet niet hoe dat moet’. Zo weet ik nu dat hij echt bestaat, die uitmuntend kokende, zeer bereisde, erudiete man van de wereld die geen groot stuk vlees weet aan te snijden. En overbuurvrouw? Die at als een wolfje twee enorme porties husselpot met vijf flinke plakken klapstuk en deed goed mee met de wijn. Een verbazingwekkende avond.
Het bijbehorende recept vind je hier
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick,over de t.v-serieVlees en bloed wordt zelfs geschreven in de VPRO-gids,las ik daarnet.Er zouden bijna 2miljoen Vlamingen naar gekeken hebben.
In dezelfde gids:Vragenmaker geeft keukenantwoorden.Ruud v.Marion,maker v.d.kennisquiz Twee voor twaalf.Hij bundelde alle recepten en culinaire weetje uit de quiz.Astrid Joosten adviseerde de bijbehorende wijn.
Hoe is de cullinaire kennis van de kandidaten?[kleinfragment]
,Bij de mannnelijke boven de veertig is die ver beneden peil.
Doet er een leraar klassieke talen uit Gennep mee,dan weet die niets op dit gebied.
Dertigers,moderne mannen,zijn daar beter in.,
Dat klinkt goed.
Eigenlijk zouden de woorden allochtonen/autochtonen toch ook de wereld uit moeten.
Met z,n allen zijn we toch gewoon Wereldburgers.
Het woord kak[kers]bestaat dat eigenlijk nog? Het is zo in hokjes denken.Eigenlijk jammer vind ik dat.
Als ik een stuk vlees aaneen braad,ben ik dan elitair?
Ailko met je eens,ik vind het helemaal niet elitair.Neem b.v.varkenfilees.Je neemt 12 stuks a 125gr.Maakt aan een stuk anderhalve kilo.Die 12 stukjes in de pan is doodnormaal,de anderhalve kilo ineens elitair.
Het bereiden kost idd vaardig- en handigheidheid,maar vooral ook lef krijgen/hebben is mijn eigen ervaring.De eerste keer vond ik het best spannend.Wat als het niet goed gaat.Of de boel verbrand.Totdat ik bedacht,dat er dan geen onoverkomelijke ,ramp, was gebeurd.Enkel een stuk vlees niet goed.Dat werkte zo bevrijdend.
Zonde,zonde kan je ook zeggen.Ja,maar je neemt toch ook rijlessen ik noem maar wat.De meesten slagen daar toch ook niet in een keer voor.En het is toch vooral geen wedstrijd aan tafel ,THUIS,.
Bij het eten koken horen nu eenmaal ook af en toe mislukkingen.Inherent eraan. [Ha lizet,van dat toetje van mij waar ik je over mailde;-}]
Af en toe luchtigheid kan geen kwaad m.i.anders maak je het veel te zwaarwichtig.Gaat het plezier van achteruit.
Wat betrefd de supermarkt.In Middelstum heb ik ontdekt dat de slager in die zaak nog gewoon ook een stuk vlees afsnijd.Aan lapjes,flapjes hoef je daar niet te denken.Daarnaast ken ik voldoende mensen die gewoon bij de Keursl,dan wel Groenewegsl.kopen.En echt niet allemaal met dik gevulde portemonnaies.
Misschien wordt dat wel teveel gedacht,dat het enkel weggelegd is voor de gevulde portemonnaie.Maken we het grootser dan het is.
over Vlees:
Beste Nederlanders, jullie moeten eens letten op het mediafenomeen "Van vlees en bloed" dat nu te zien is op VRT1 (productie van Woestijnvis). Een reeks over een slagersfamilie. De serie is danig populair dat het bezoek aan de artisanale slager er merkbaar door is gestegen.
Een ongekend verschijnsel...
Guillaume, deze week stond het wereldvoedselprobleem vs de romantische kak van Europees georienteerde witte mensen hier prominent in belangstelling. Je 'fabuleert', om het in mooi Frans-Vlaams te zeggen.
Vlees aan een stuk: waarom wil jij dat iedereen denkt dat jouw supermarktflapje zijn enige keuze is? Wist je dat van de grofweg 36 miljard eeteuro's die in jouw land via retail naar de consument gaan er nog altijd 11 miljard via niet-supers naar de consument gaan?
Da's nog altijd 30%, die jij hier glashard lijkt te ontkennen. Mocht je het niet ontkennen, dan valt in ieder geval te constateren dat je dat beeld wilt ophangen.
Je moest trouwens eens weten hoeveel 'kak' hier in de Utrechtse Kanaalstraat - vnl. arabische talen sprekende winkels - zijn grote vlees koopt. Massa's 'gewone mensen' ook, omdat ze niet zo gek en lijdzaam zijn als jij lijkt te denken. En natuurlijk allochtonen. Gelukkig maar, want het zijn in niet onbelangrijke mate hun winkels die ons land wat meer keuze bieden.
@Guillaume: Grappig punt dat je maakt van die afgepaste flappetjes. Zet me wel aan het denken. ALS foodloggers "kak" zijn, hoe krijgen we dan de "niet-kak" nog meer aan het posten?
De redactie slaagt er telkens goed in (m.i.) onderwerpen het net op te slingeren die een ieder de ruimte geeft om te reageren, maar het kan zijn dat je bepaalde onderwerpen onderbelicht ziet? Hoor graag jouw constructieve suggesties...