Dat nieuws kwam gisteren naar buiten via De Telegraaf. Vandaag worden de plannen verder bekendgemaakt. Van der Plas zei gisteren dat ze 'baalt'. Naar verluidt zullen ook de varkens- en kippenhouderij in Nederland worden geraakt, terwijl de impasse over de vervallen derogatie die het huidige mestprobleem heeft veroorzaakt vooral gaat over de melkveehouderij. Binnen de dierlijke sectoren lijkt de minister een politieke keuze te maken voor de melkveehouderij. Pluimveehouders en varkenshouders reageren teleurgesteld en voelen zich door hun eigen minister bedreigd. In de Volkskrant noemt Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) de plannen 'bizar'. Ook voor de biologische veehouderij geldt geen pardon.

Opvallend is dat Wiersma, ondanks eerdere felle tegenstand van haar partij, grotendeels de mestplannen van haar voorganger Piet Adema lijkt te volgen. Dit betreft maatregelen zoals het verminderen van mestrechten, het vaststellen van een minimumaantal hectares per dier, en het bieden van nieuwe vrijwillige uitkoopregelingen.

Toch nog te weinig
In april stelde Piet Adema, minister van Landbouw onder het voorgaande kabinet, plannen voor om de mestuitstoot in Nederland te beperken in lijn met Europese regels, waarmee de mestuitzondering van Nederland zou vervallen. Hoewel de BBB destijds fel tegen deze plannen was, blijkt Wiersma deze maatregelen nu toch grotendeels over te nemen. Dit leidt tot een geleidelijke vermindering van het aantal dieren in de veehouderij om te voldoen aan de Europese mestnormen. Wel zouden de plannen de te reduceren percentages stikstof en fosfaat iets lager laten uitvallen dan onder het plan Adema. Over dat plan oordeelde de Raad van State dat het te weinig was. De huidige minister loopt dan ook het risico op hetzelfde oordeel.

De beslissing van Wiersma lijkt vooral te zijn ingegeven door de druk vanuit Brussel om aan de Europese mestregels te voldoen. Eerder al had Adema gewaarschuwd dat het niet naleven van deze regels zou kunnen leiden tot forse dwangsommen. Ondanks het standpunt van de BBB tegen verplichte krimp en dwangmaatregelen, kiest Wiersma nu toch voor een aanpak die op termijn tot een vermindering van de veestapel zal leiden.

Concessie aan coalitiegenoten VVD en NSC
LTO, de grootste belangenorganisatie voor boeren, reageerde 'ontstemd' op de uitgelekte plannen. De organisatie had eerder een eigen mestplan ingediend, waarbij werd gepleit voor het behoud van de mestuitzondering in ruil voor minder diervergunningen. De BBB heeft zich altijd verzet tegen krimp van de veestapel. Wiersma’s plan lijkt een concessie aan haar coalitiepartners VVD en NSC, die wel voorstanders waren van de aanpak van Adema. Nu de BBB-minister de bestaansreden van haar partij inruilt tegen de politieke realiteit binnen de Europese Unie waarin zij geen ruimte krijgt voor de huidige hoeveelheid mest die Nederlandse boeren produceren, is de vraag of de partij haar achterban kan behouden. De BBB verdedigt de keuze van de minster als puinruimen van wanbeleid van eerdere kabinetten. BBB-boegbeeld Van der Plas dreigt niettemin met aftreden als haar minister beleid invoert dat leidt tot gedwongen krimp en uitkoop. Die zijn op dit moment nog niet aan de orde, maar voor de achterban van de partij kan de keuze van Wiersma al wel zo aanvoelen. Op boerensite Nieuwe Oogst, het nieuwsblad van LTO Nederland, legt Van der Plas uit dat er ook boeren zien die de plannen positief kunnen zien en dat de achterban moet begrijpen dat Wiersma nu eenmaal de scherven van oud beleid moet oprapen om verder te komen.

Na gisteren en vandaag is de hoop die BBB en LTO bij boeren hebben gecreëerd dat ze hun mestproductie niet hoefden te krimpen, plotseling vervlogen. Voorzitter Alien van Zijtveld van Agractie laat in een gesprek met De Telegraaf weten dat er op dit moment geen actiebereidheid onder boeren is. Later op de dag zal de minister in een Kamerbrief haar plannen openbaar maken.

Update: Kamerbrief Minister Wiersma, 13 september (13 september, 15:00 uur)

De brief van minister Femke Wiersma aan de Tweede Kamer kondigt verschillende maatregelen aan om de druk op de mestmarkt te verlichten, waaronder zowel korte- als langetermijnoplossingen. Kortetermijnmaatregelen richten zich op het vergroten van de mestplaatsingsruimte, het stimuleren van mestverwerking en exportmogelijkheden, en de invoering van strengere mestverwerkingsverplichtingen. Langetermijnmaatregelen omvatten structurele hervormingen van de Europese Nitraatrichtlijn en een nieuwe derogatie vanaf 2026.

Wiersma benadrukt het belang van samenwerking met sectorpartijen, zoals boerenorganisaties en financiers, en kondigt de inzet van diplomatie aan om mestexport te bevorderen. De brief adresseert ook de noodzaak om het stikstofprobleem in Nederland aan te pakken via aanpassingen in mestwetgeving en productieplafonds voor de veehouderij.

Daarnaast pleit Wiersma voor het behoud van de derogatievrijstellingen voor bepaalde landbouwbedrijven en de verdere ontwikkeling van emissiereductieprogramma’s. Ze onderstreept dat haar plan is gericht op zowel het behoud van de Nederlandse landbouwsector als op het voldoen aan Europese milieueisen.

De financiële middelen voor de maatregelen komen uit de agrarische sectorpot van €5 miljard uit het Hoofdlijnenakkoord, en aanvullende budgetten worden besproken in de begroting van 2025.

De brief kun je hier downloaden. Met de woorden 'inhoudelijk niet te verdedigen en procesmatig teleurstellend reageert boerenkoepel LTO Nederland afwijzend op de brief van de eerste vanuit de boerenbeweging voortgekomen landbouwminister in de geschiedenis van Nederland. De jonge boerenkoepel NAJK zegt aan de slag te willen met de brief. Actieorganisatie Agractie heeft de nodige kritiek maar kan ook positieve aspecten in de brief zien onder de kop politieke moed en lef zijn nodig.

In de media

  1. Alles op alles voor verlichting druk op mestmarkt

    Rijksoverheid
  2. Wiersma (BBB) wil meer mest exporteren, stelt speciaal mestgezant aan

    BNR
  3. Landbouwplan: meer mest op land, maar krimp veestapel onoverkomelijk

    RTL Nieuws
  4. Mestplan raakt intensieve sectoren harder

    Boerderij
  5. Reactie LTO en POV op mestbrief minister Wiersma

    LTO
  6. Wiersma: ‘Ik wil de impact op de sector minimaal houden’

    Boerderij
  7. Mestplan: afroming varkens- en pluimveerechten valt lager uit

    Nieuwe Oogst
  8. Nóg meer woede om mestplan Wiersma: ’Inhoudelijk niet te verdedigen en procesmatig teleurstellend’

    De Telegraaf
  9. Mestplannen Wiersma: mestgezant en meer ruimte voor uitrijden

    BNR
  10. BBB ziet het zoet in mestplan Wiersma, zorgen bij andere partijen

    Nieuwe Oogst
  11. Ooit wilde BBB in Brussel met de vuist op tafel slaan, maar BBB-landbouwminister Wiersma kiest liever ‘de diplomatieke weg’

    Het Parool
  12. Ook BBB-minister treft kritische boeren: ‘Heb niet de illusie dat je iedereen blij kan maken’

    AD
  13. Minister zwakt pijnlijke maatregelen af, maar veestapel zal krimpen

    Het Financieele Dagblad
  14. NAJK: mestaanpak Wiersma zorgt voor verlichting

    Nieuwe Oogst
  15. Schoof: 'Mestprobleem is gezamenlijke verantwoordelijkheid'

    Nieuwe Oogst
  16. Minister Wiersma laveert tussen Brussel en boer

    Boerenbusiness
  17. Landbouworganisatie LTO ontevreden over mestplannen BBB-minister Wiersma

    NOS
  18. NAJK wil aan de slag na mestbrief Minister Wiersma

    NAJK
  19. LTO reageert teleurgesteld op mestplannen Wiersma

    Nieuwe Oogst
  20. Boerenorganisaties en politiek zeer kritisch op mestplan

    Boerderij
  21. FDF: positieve punten in mestplan, geen oplossing voor acute crisis

    Boerderij
  22. BBB zet geen mes in de veestapel - hooguit een nagelschaartje

    Follow the Money
Dit artikel afdrukken