Wijnmarketeers uit de oude doos zagen niettemin meteen wat in Pasteurs uitspraak. Logisch, want wie wat maakt wil het verkopen. Vooral als er nog vele andere zijn die ook hetzelfde product maken.
Nep is van alle tijden
We lopen te hoop tegen de voedingsindustrie die ons nept en spullen verkoopt die onze grootmoeder niet als echt eten zou herkennen. Die zouden we moeten mijden als de pest omdat we er dik en ziek van worden. Reken maar dat oma en zelfs haar oma wijn zouden hebben herkend. De marketeers die haar in die gezellige oude tijden bewerkten, wisten ook toen al dondersgoed wat ze uithaalden.
Op onderstaande affiche is een oude reclame te zien voor wijn. Wijndrinkers worden gemiddeld zo'n 10% ouder dan mensen die water drinken. 87% van de 100-jarigen drinkt wijn. Dat beweren de makers van die reclame.
Om oud te worden moet je dus flink aan de wijn. Nee echt, neppen is van alle tijden, gezondheidsnep al helemaal. En dat terwijl we allemaal intuïtief weten dat gevarieerd eten, met mate en bewegen alles is wat je hoeft te weten. Waarom doen we eigenlijk zo moeilijk over wat gezond eten - en drinken - is?
Teveel drinken is domweg slecht. Of het nou wijn of wodka is. En dat is echt waar.
Fotocredits: Vincent Pousson
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, of het de alcohol zelf is, is ook niet helemaal duidelijk. Het gunstige effect voor het hart bij matige consumptie is blijkbaar niet gevonden voor sterke drank. Het ongunstige effect op kanker lijkt het meest duidelijk voor sterke drank. In mijn optiek blijven dan wijn en bier over.
Sleutelwoorden bij alcohol zijn volgens mij regelmatig drinken en lage doseringen gebruiken. Gunstige effecten zijn al gevonden bij mensen die 1x per week een glas drinken.
Robert, je bent dus nog veel radicaler: vergeet de wijn, het is de alcohol. Kun je ons dan ook vertellen met hoeveel mate?
Cécile, waarschijnlijk is het resveratrol verhaal de zoveelste misinterpretatie van resultaten uit wetenschappelijk onderzoek.
De theorie zou als volgt zijn: rode wijn verlaagt het risico op een hartinfarct --> rode wijn bevat veel resveratrol --> dus: resveratrol verlaagt het risico op een hartinfarct. Iedere kritische arts of wetenschapper kan je vertellen dat een dergelijke vertaalslag invalide is zonder aanvullend onderzoek. Dus op naar dat aanvullende onderzoek.
Om te beginnen zou moeten worden aangetoond dat resveratrol pillen het risico op hartziekten verlagen. Ik weet niet of daar al onderzoek naar is gedaan. Maar het aantal onderzoeken hiernaar zal in ieder geval beperkt zijn in aantal en in duur van het onderzoek. Valide conclusies zul je er niet uit kunnen trekken.
Vervolgens kun je kijken of er een theoretische aanwijzing is dat resveratrol verantwoordelijk is voor het gunstige effect van rode wijn op het risico op hartziekten (en de levensduur). Een redelijke aanwijzing zou zijn als:
1) rode wijn gunstig is voor het hart, terwijl witte wijn en bier dit niet zijn.
2) druiven een gunstig effect hebben op het hart.
Beide aanwijzingen zijn niet gevonden.
-Alcoholische dranken hebben een gunstig effect op het hart onafhankelijk van de hoeveelheid resveratrol. Witte wijn doet het net zo goed als rode wijn [1] en ook bier heeft een gunstig effect [2]. Sterke drank niet overigens [2].
-Mensen die veel druiven consumeren, hebben geen verlaagd risico op hart- en vaatziekten vergeleken met mensen die geen/weinig druiven consumeren [3].
Referenties:
[1] Klatsky et al. Wine, liquor, beer, and mortality. Am J Epidemiol. 2003 Sep 15;158(6):585-95. link
[2] Costanzo S et al. Wine, beer or spirit drinking in relation to fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis. Eur J Epidemiol. 2011 Nov;26(11):833-50. doi: 10.1007/s10654-011-9631-0. link
[3] Hoenselaar R. Grapes and cardiovascular disease. link
Robert, over wijn 'met mate' heb ik - en Foodlog - al vele goede dingen gehoord. Over het schadelijke effect bij 'overconsumptie' is ook volop informatie en bewijs te vinden. Het vinden van de juiste balans tussen die twee, is precies de reden dat cardioloog Paul Hugenholtz wijnpillen maakt: het goede van het een zonder de slechte neveneffecten van het ander.
Of heb jij referenties die aantonen dat ik niet mocht schrijven wat ik schreef? Dan hoor ik dat graag.
"Gedronken met mate kan het geen kwaad, terwijl de rode kleurstof zou beschermen tegen aderverkalking. Voor een echt effect op dat gebied moet je helaas zoveel wijn drinken, dat je je lever en uiteindelijk je hart voor ernstige problemen stelt."
Cécile, wat wil je hier precies mee zeggen? Ik begrijp hieruit dat wijn geen gunstig effect zou hebben op het risico op aderverkalking of hartziekten.
"Wijndrinkers worden gemiddeld zo'n 10% ouder dan mensen die water drinken. 87% van de 100-jarigen drinkt wijn."
Heeft consumptie van wijn dan geen gunstig effect op de levensduur?