Een lezer van het Dagblad van het Noorden vond schelpen op een strand van Bretagne en in de schelpen nog levende mossels die met een deel van hun lichaam ver uit de schelp durven komen. Nooit eerder gezien.
Vraag aan de krant: wat zijn dit?
Vraag van de krant aan Klootwijk, wat zijn dit?
Vraag van Klootwijk aan Foodlog, wat zijn dit?
Nick Trachet, zijn dit jonge geoduckjes van god los?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ludo, je haalt hier twee dingen door elkaar:
zoals je ziet op de foto heb je helemaal geen hamer en beitel nodig om 'pousse pieds'(anatifs) te oogsten in Bretagne. De duurste, die zwarte van Galicië en zo, moeten wel met alpinistenuitrusting en touwladders van de Oceaanklippen gehaald worden, en dit in volle brekerszone (golven dus).
Zoals Shakespeare schreef: "dreadfull calling"
Je moet rotsen breken en klieven om aan de "dattes de mer" te kunnen: met een tekenende naam lithodomus lithophagus (vertaald: steenetende steenbewoner). Dat is wél een schelpdier. Ik kan de Franse overheid begrijpen dat ze dit heel erg onder controle willen houden.
Eendenmossels bevatten inderdaad heel weinig eetbaars: zo'n 5% van het marktgewicht. Bijzonder duur voedsel dus.
In Bretagne heten deze "Pousse Pieds". Ze zijn beschermd maar er zijn mensen die een vergunning hebben en ervan leven. De beste exemplaren groeien op de rotsen en die alleen met zeer laag water droog vallen. Alleen met een hamer en beitel los te hakken. Soms voor 10 E/kg te krijgen op de markt als je connecties hebt. Van 1 kg houd je maar héél weinig over om te eten.
Dus die roze pikkies zijn meer Bretoens, een aanduiding van hun noordelijkheid?
Neen, het zijn ook niet de gegeerde percebes die die lange danglin' dongs hebben. Alle eendenmosselen halen ook niet een even hoge prijs. Die Zuideleijke Zwarte komen voor in Spanje, Portugal en Noord- Marokko. Ze zijn echt wel lekker, maar om er zoveel pesetas voor neer te tellen?
Haha, naast duur, staan ze toch niet ook nog eens bekend als lustopwekkend?
Anders is het een gegarandeerd hapje voor verveelde rijkelui.