image Het Voedingscentrum vindt dat er op scholen gezonder moet worden gegeten en dat de overheid maatregelen moet nemen.
En dus komt het Voedingscentrum met een voorstel. Gezonde, voedzame snacks moeten voortaan op scholen goedkoper aangeboden moeten worden dan de vette, suikerrijke hap. Ook moeten gezonde producten aantrekkelijker worden gepresenteerd dan ongezonde producten.

Na de prijs voor het broodje Bapao met tonijn, doet dit voorstel voor mij de deur werkelijk totaal dicht. Mijn conclusie: er zijn daar dringend nieuwe inspiratie en werkelijkheidszin nodig.
Wat ik bedoel? Ik woon dicht bij een middelbare school, midden in de stad. De leerlingen kunnen er op school eten en drinken kopen, maar ook bij de snackbars, de winkels en alomtegenwoordige vending machines in de buurt. Daar vind je ze dus ook.
Komen de beleidsmakers van het Voedingscentrum wel eens in die oergewone dagelijkse werkelijkeheid? Begrijpen ze de routines, de werking van media en de habitus van waaruit ongewenst gedrag voorkomt?

En als je daaraan al voorbij zou willen gaan, is er nog een punt in het voorstel waarvan je alleen al schuddebuikend zou moeten lachen als het niet zo ernstig was - het Voedingscentrum is tenslotte een eerbiedwaardig instituut en zou voorbeeld van verstandigheid moeten zijn.

Waarom al die moeite om spullen onaantrekkelijk te maken terwijl het aantrekkelijke imago daarvan in de media en in het straatbeeld wordt gemaakt? Je maakt je zelf er volstrekt ongeloofwaardig mee en ondergraaft ieder respect dat ook kinderen hebben voor verstandige mensen. Wat is dit voor een dwaze zelfmoord-strategie van het VC?

Als je vindt dat het nu moet, desnoods met grof geschut, doe dan een voorstel waarbij je de verkoop van 'ongezonde spullen' aan kinderen gewoon verbiedt. Net als met alcohol.

Dat is natuurlijk - en terecht - onhaalbaar. Het probleem ligt heel ergens anders: hoe verander je de attitude van kinderen ten aanzien van wat 'lekker' en 'gezond' is?
Dat doe je niet met deze belachelijke schoolmeester's stok op een eiland! Kinderen leven niet op een eiland. Dat kan helaas van het VC niet worden gezegd.
Dit artikel afdrukken