Over de case berichtten de redactie en "dr. Frank" van Berkum hier al eerder. Na raadpleging van de literatuur concludeerde de laatste dat alle opwinding gaat over een storm in een glas melk. Hoogleraar humane voeding Jaap Seidell verklaarde hier dat met het onderzoek niets mis is. Het is alleen misleidend en zelfs met fictieve cijfers gepresenteerd door de wetenschapsjournalisten van de WUR.

Volgens BN De Stem vreest Niessen nu dat de berichtgeving over wetenschap op die manier 'in de kramp schiet'. De krant citeert hem" "Het wordt de dood in de pot voor wetenschapscommunicatie. Straks mag er geen onderzoeker meer met de media praten. Wetenschappers trekken zich verder terug in hun ivoren toren en de berichtgeving wordt er niet beter op."

Wij vinden dat een kop de aandacht mag trekken, dat journalisten in begrijpelijke taal moeten opschrijven wat ze horen, lezen en zien en dat ze geen leugens mogen verspreiden. Het onderzoek had geen bijzondere nieuwswaarde en werd opgesexed. Zo ontstond een storm in een glas melk. Mogelijk is deze affaire een overweging om onderzoekers aan te zetten tot het doen van onderzoek naar onderwerpen waarvan we sowieso willen weten wat er uitkomt, om het even wat er uitkomt. Zelfs gesponsord onderzoek is daarbij geholpen.
Een man die zowel de communicatie van een universiteit doet als voederaar van journalisten is, zou dat moeten weten.
Dit artikel afdrukken