Melk moet zaagselvrij vindt Natuur & Milieu en daarom voert de organisatie een publiekscampagne tegen Friesland/Friesche Vlag omdat het bedrijf - anders dan fusiepartner Campina - geen groene soja inkoopt als koeienvoer. Uit een onderzoekje op straat blijkt dat de consumenten er massaal mee instemmen. Nogal wiedus, want je zegt niet graag dat je voor foute soja bent en dus ben je van schrik voor ook al wist je in 9 van de 10 gevallen van geen schandaal. Het bewijs was dus makkelijk te halen:



De campagne kwam zondag naar buiten. Het voelde een beetje raar omdat het wel logisch lijkt, maar dat niet zomaar is.

Friese koeien eten Zuid-Amerikaans oerbos via de soja die ze eten om Nederlandse melk te geven. Dat is te betreuren, want er verdwijnt al zoveel oerbos. Het is zelf dubbelfout want die komt in grote schepen die op stookolie lopen hierheen gevaren. Daarom moet je 'groene' soja hebben, waar geen oerbos voor is omgezaagd.
Ik zal even niet kniezen dat ook die in boten hierheen komt, maar blijf wel met een lastige vraag zitten: waar gaan de tarwe en mais heen die we in Nederland telen? Die zijn nl. vrijwel uitsluitend voor de dieren, maar kennelijk niet voor de koeien. Die moeten zonodig soja, een product van de laatste 50 jaar. Geen woord daarover van Natuur & Milieu. De consument die ik er op straat over zou interviewen zou paf staan: 'wat, hebben we zulke bergen Nederlands dierenvoer?'

Het zal toch niet zijn omdat onze Holsteiner kampioensdames melkgeven zonodig altijd extra makkelijke eiwitten en onverzadigde vetzuren in de melk moeten hebben om top te kunnen presteren en soja daar zo handig voor zorgt?

Misschien is er reden om los van melk eens wat dieper na te denken over de sojaeconomie op zichzelf. Holsteiner melkkoeien of niet, die draait gewoon door. Soja is lekker rijk aan eiwitten en al die vetzuren die zo in de mode zijn. Of het nou door melkboeren of koeken- en andere bakkers wordt gebruikt, je kunt er de groeiende wereldbevolking en de opkomende generatie vegetariers - 'it meats the truth', zullen we maar zeggen - lekker makkelijk goed mee voeden.

Als soja daarom zo in trek is en neigt naar 'foute teelt', dan is deze campagne misleidend omdat hij afleidt van de werkelijke vraag: wat willen we eten en waar willen/kunnen we het verbouwen? Aardappelen schijnen ook heel goed te zijn en gemakkelijk overal te telen. Ze zijn veel duurzamer dan soja en voor mensen die zelf koken op veel meer lekkere manieren klaar te maken. Ook al is 2008 het jaar van de aardappel, Natuur & Milieu vindt het kennelijk niet de moeite waard dat je dat weet.
Ik heb trouwens begrepen dat ook varkens - die andere grote soja-klanten - dol zijn op aardappelen ;-)

NB: in ons deel van de wereld daalt de aardappelteelt
Dit artikel afdrukken