MilieuCentraal 'viert' deze week de Week van de Energierekening. Daarvoor ging de milieuorganisatie op zoek naar energieslurpers in huis en stuitte op... de koelkast. Hoewel de meeste mensen hun koelkast pas vervangen als hij stuk gaat, is dat volgens MilieuCentraal niet verstandig.

De milieuadviseurs schrijven: Oude koelkasten en vriezers zijn energievreters. Koelkasten zijn de afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Een gemiddelde koelvriescombi van zeven jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (85 euro, prijspeil 2014/2015) aan stroom. Eentje van twintig jaar oud jaagt er zelfs meer dan 500 kWh per jaar (120 euro, prijspeil 2014/2015) doorheen. Vergelijk dat met een nieuwe A+++ koelvriescombi die slechts 150 kWh per jaar gebruikt (35 euro, prijspeil 2014/2015). Door uw koelvriescombinatie van zeven jaar of ouder nu te vervangen door een ultrazuinige bespaart u jaarlijks 50 tot 100 euro aan stroomkosten. En het milieu is beter af, want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.

5,5 miljoen koelkasten
Het gaat om bijna 5,5 miljoen koelkasten in Nederland. ons land, de helft van alle apparaten. Om het de milieubewuste consument op zoek naar besparingen zo makkelijk mogelijk te maken, biedt MilieuCentraal een Advies op maat via internet. En voor degenen die besluiten hun koelkast daadwerkelijk in te leveren, is er een kans op het winnen van de aanschafprijs voor een nieuwe.

Toch knaagt deze wijsheid. Een goedwerkend, relatief jong apparaat vervangen om je energierekening te verlagen? Vraagt niemand zich meer af wat er gebeurt met die berg van afgedankte koelkasten of wat het aan CO2-uitstoot kost om nieuwe te maken?

Fotocredits: ToddBF
Dit artikel afdrukken