Deze varkens werden geboren om doodgewoon 'industrievarken' te worden. Ze hebben geluk gehad. Niettemin zijn ze gewoon bestemd voor consumptie. Ze worden door een tegendraads boerenstel een jaar lang in alle seizoenen echt buiten gehouden. Ze kunnen echt in de natuur wroeten. Ze zijn niet biologisch, maar verdienen zeker zes sterren vergeleken bij een Nederlands biologisch varken, dat niet in de natuur mag wroeten en alleen een plaatsje heeft om even buiten te 'luchten'.
Ik vertel er binnenkort meer over.

Ik maakte deze foto afgelopen woensdag. Ze staan in de poel die het gevolg was van een gesmolten laag sneeuw van 30 centimeter die 10 dagen eerder in hun landgoed van zo'n 75-100 vierkante meter per dier was gevallen.

Ik maakte zoveel nieuws mee en hoorde zoveel nieuwe dingen dat ik benieuwd ben welke antwoorden Nederlandse varkensboeren die hier meelezen hebben op de volgende vragen:

1. wat doen deze varkens als eerste nadat ze, na hun eerste drie levensmaanden binnen, in hun buitenverblijf komen?

2. zijn jullie verbaasd over de hoeveelheid haar (soie - 'zijde' - genaamd in Frankrijk, waar deze geluksvogels leven) die deze dieren hebben? Die van jullie zijn immers kaal en ook een biologisch slachtvarken is een kale neet vergeleken bij deze dames.3. denken jullie dat ze in de winter in hun stalletje gaan of dat ze liever buiten slapen?

4. denken jullie dat je deze dieren ruikt? (voor niet-kenners die nog nooit bij een varkensstal in de buurt waren: een Nederlandse gesloten stal ruik je niet zelden met de deuren dicht en binnen zijn is echt even wennen)

5. de varkenshouders vertelden me dat ze dieren die zich niet lekker voelen of bijv. een probleem hebben met een poot nooit uit de groep halen; dan eet het niet meer en vermagert het snel.
Hoe doen jullie dat?

6. wat denken jullie dat deze varkens na een jaar buiten wegen? Voor de 'gewone' mensen hier: een Nederlands varken, zowel biologisch als gangbaar, leeft 6 maanden en weegt dan rond de 110 kilo en levert daarvoor ca. 90 kg vlees.

image
Dit artikel afdrukken