Dat schrijft de Amerikaanse site Food Tank. Tijdens de schoolvakantie verdwijnen de maaltijden die leerlingen tijdens het schooljaar krijgen, waardoor gezinnen (nog meer) moeite hebben om rond te komen.

Zo maken in de Verenigde Staten ongeveer 13 miljoen kinderen deel uit van voedselonzekere huishoudens. Schoolmaaltijden zijn voor een gedeelte van deze kinderen hun enige maaltijd van de dag. In de zomer vervalt deze belangrijke voedingsbron. Dit maakt de zomervakantie voor veel kinderen de meest hongerige tijd van het jaar, aldus de organisatie ‘No Kid Hungry’.

In de VS bedient het SUN Bucks-programma dit jaar ongeveer 21,3 miljoen kinderen
Dat geldt niet alleen voor Amerika. Verschillende pleitbezorgers en beleidsmakers van over de hele wereld werken aan plannen om kinderen de gezonde maaltijd te bieden die ze nodig hebben om te kunnen gedijen, ook als er geen school is. In de VS start dit jaar in de meeste staten het SUN Bucks-programma, ook wel Summer-EBT (Electronic Benefits Transfer) genoemd. Gezinnen met schoolgaande kinderen krijgen een extra bedrag van $120 per kind voor boodschappen. Dit komt bovenop andere hulpprogramma's zoals SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program) en WIC (Women, Infants, Children).

Niet iedere beleidsmaker stond meteen te springen om mee te doen. Burgers moesten het belang voor kinderen benadrukken om de gouverneur van Nebraska van gedachten te doen eranderen en zich niet af te melden voor het SUN Bucks-programma (zomergeld, een combinatie van SNAP, WIC en EBT).

Ons land is (nog) niet gewend aan sociale vangnetten voor kinderen uit gezinnen die minder te makken hebben in vakantieperiodes
Ook in bijvoorbeeld Canada, India, Costa Rica, Kenia en Groot-Brittannië bestaan dergelijke hulpprogramma’s. Ze worden aangeboden door liefdadigheidsorganisaties of een door de overheid gefinancierd programma. Voedselbanken in Mexico, Brazilië, Hong Kong en andere landen voeren hun inspanningen tijdens schoolvakanties op om kinderen te voorzien van voedzaam voedsel, volgens het Global Food Banking Network. In totaal gaat het om miljoenen kinderen. In de VS bedient het SUN Bucks-programma dit jaar ongeveer 21,3 miljoen kinderen.

In Nederland bestaan dit soort programma's nog niet zo lang, lokale uitzonderingen daargelaten. Sinds ruim een jaar kunnen Nederlandse basis- en middelbare scholen een beroep doen op voedselhulp voor leerlingen die nu zonder of met te weinig eten naar school gaan. Ook in Nederland stopt deze hulp in de zomervakantie. De vraag is wat dat voor de kinderen betekent. Ons land is (nog) niet gewend aan sociale vangnetten voor kinderen uit gezinnen die minder te makken hebben in vakantieperiodes. Door bezuinigingskeuzes van de nieuwe rechtse meerderheid is het de vraag of de gratis schoolmaaltijden volgend jaar nog bestaan.
Dit artikel afdrukken