In de Ondertussen van maandag 23 december vallen mij deze berichten op:

- het ING Economisch Bureau voorspelt dat de zorgsector in 2020 sneller groeit (+2,5%) dan de gehele Nederlandse economie (+1,5%) (NU.nl). Deze groei komt voort uit de toenemende vraag naar zorg maar ook door het verbeteren van kwaliteit en het wegwerken van de wachtlijsten. De Nederlandse zorguitgaven beslaan komend jaar waarschijnlijk 10,6% van het bbp.

- het laatste weekend voor de kerstdagen is voorbij. Traditiegetrouw geven we in dat weekend massaal bakken met geld uit. Zo ook dit jaar. NU.nl analyseerde de betaalcijfers van Betaalvereniging Nederland. Afgelopen zaterdag is er voor bijna €665 miljoen gepind, dat is €170 miljoen meer dan tijdens een gewone zaterdag. Op het drukste moment, rond 16.15 uur werden 975 transacties per seconde gemeten. Via iDEAL werd die dag nog eens €199 miljoen uitgegeven.

- volgend jaar worden zakelijk gereden elektrische auto’s fiscaal gezien duurder. Om dat te omzeilen, bestellen mensen nog gauw een nieuwe elektrische bolide. Volgens de BOVAG was ongeveer de helft van alle verkochte nieuwe auto’s volledig elektrisch aangedreven. De brancheorganisatie verwacht dat we in Nederland uitkomen op 50.000 nieuwe elektrische auto’s in 2019. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Van alle nieuw aangeschafte auto’s is dit jaar ongeveer 12% een elektrische. Tesla wordt er na VW en Opel zelfs de meest verkochte auto door (AD).

De Australische premier Morrison vindt meer doen tegen klimaatverandering ‘roekeloos’. In zijn land woeden al wekenlang hevige bosbranden, maar hij stelt dat het aanscherpen van de klimaatdoelstellingen daar geen invloed op zal hebben. En dus gaat hij gewoon door met het belang van Australië: kolen exporteren ter waarde van zo'n €42 miljard per jaar (De Standaard).
Aan het eind van deze eeuw moeten we 80% meer calorieën produceren om de hele wereld te voeden; 60% komt voort uit de groei van de wereldpopulatie en 18% uit een hogere behoefte door hogere BMI’s (BBC).
Hamburgers zonder vlees raken ingeburgerd (Vilt) en mogen in Nederland gewoon ‘burger’ heten (Trouw).
De Verspillingsfabriek redde in 2019 500.000 kilo groente (Nieuwe Oogst). Eigenlijk is direct onderploegen veel beter, schreef Foodlog al zo vaak. Terug in de bodem is beter dan via ons het riool in; dan komt het immers niet meer als mest terug. Het is ook nog eens beter voor het inkomen van de boer.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken