Het lukt altijd en ziet er spectaculair uit. Basisrecept is: grof zout, vochtig maken (water, wijn, eiwit) en eventueel aromatiseren met citrusrasp of kruiden zoals venkelzaad. De vis schoonmaken, ontschubben, buikholte vullen met kruiden/citroen, vel insmeren met olijfolie en boetseren maar, tot ie lekker ingepakt in het zout ligt. Je hebt behoorlijk wat grof zout nodig, dus togen we nog even naar de Lidl. Helaas verkochten ze daar alleen fijn zout (grote hoeveelheden, weinig geld). Nou ja, zout is niet zo duur, dus zullen ze bij de AH het ook wel voor een redelijke prijs hebben. Dat viel een beetje tegen: 500 gram voor 1,43 euro. En voor onze twee visjes hadden we toch wel drie pakken nodig. Het zout werd zo nog duurder dan de vis.
Beste foodloggers, wat is jullie advies? Met welk voordeelzout blijven de voordeelvisjes binnen budget? Overigens: ze waren heerlijk! We aten ze met saffraanrijst en vers gemalen parmezaanse.
![image](/images/uploads/dorade-in-korst-van-zout.jpg)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb de vele reacties gelezen op deze vraag, maar geen antwoord gevonden op het volgende: kun je het zout van de zoutkorst nog een keer gebruiken? Ik heb net een rode biet klaargemaakt in een korst van zout. Had er ca.1.5 kg zout voor nodig, gelukkig is zeezout in Frankrijk niet duur 18 eurocent per kg, maar ik wil het niet zo maar weggooien. Kan het in deze kwakkelwinter zelfs niet gebruiken voor om de stoep sneeuwvrij te maken.
Ik heb precies dezelfde ervaring. Heb mijn zus in Frankrijk op onderzoek gestuurd en zie: bij Bij Centre Leclerc kost grof zout 0,16 /kilo!
Veel dorades (verse en diepvries) komen uit de aquacultuur. Dat wordt niet altijd gemeld. producerende landen zijn: Frankrijk, Italië, Griekeland en Turkije (de goedkoopste). Beter op de bbq dan in zout dacht ik zo... De gemeste dorades hebben een minder uitgesproken smaak dan de wilde...
"Was toen wel dorade van de markt, dus waarschijnlijk iets versers dan die van de Lidl." Dat zou ik nou wel eens willen weten. Ik vind het zelfs een reportage waard.
Ik heb wel eens een dorade in een zoutkorst gebakken van gewoon zout, omdat het zeezout inderdaad achterlijk prijzig is. Het gaat prima, smaak en textuur gingen er toen niet op achteruit. Was toen wel dorade van de markt, dus waarschijnlijk iets versers dan die van de Lidl. Om het zout een beetje 'boetseerbaar' te maken heb ik toen wat extra eiwit toegevoegd. Goed roeren in een grote schaal en dan maar inpakken.
Vanavond eet ik trouwens weer in een van mijn favo restaurantjes. www.restaurantluce.nl waar ze zeezout mengen met verse olie en kruiden (basilicum, saffraan, salie of tijm) en dat dan onder de salamander (gril) drogen. Krijg je toch iets heel anders bij je broodje! Dat is dus een goede tip als je nog een beetje zout over hebt.