"Er worden veel meer pillen in ons land gemaakt dan dat er drugsafval wordt gevonden," zegt politiecommissaris Max Daniel.

Waar blijft het afval van alleen al de opgespoorde drugslabs, laat staan de niet opgespoorde? De beruchte blauwe vaten die in natuurgebieden of langs verlaten weggetjes worden achtergelaten, sporen qua aantal niet met de productie van synthetische drugs. Naar schatting is de omzet aan xtc-pillen alleen al jaarlijks €18,9 miljard, dat is meer dan de jaaromzet van Albert Heijn in jaren zonder Covid.

Drugscriminelen dumpen hun afval in gierputten en mestkelders, denkt de politie. Die mest wordt gebruikt om gewassen te telen. Zouden die drugsresten dan in de aardappels en worteltjes terechtkomen? Dat gaat Wageningen Food Safety Research, in opdracht van de politie, na jaren van gedoe over drugslabs op het platteland nu eindelijk eens uitzoeken. De volksgezondheid zou in gevaar kunnen komen. Niet zozeer door restjes xtc of MDMA, maar door restproducten als zwavelzuur, mierenzuur en aceton. Dat zijn uiterst giftige chemicaliën.
  • Deel
Druk af