image

Nederland is in de ban van het zwijn. Op de Veluwe moet het wilde worden afgeschoten, want er zijn jaarlijks 600 botsingen met auto's. Dierenactivisten zijn tegen want het mag niet zoals het moet. Geen drijfjacht, want dat zorgt voor stress. Ze moeten worden doodgeschoten door sluipschutters vanuit 'hoogzit'. Het nietsvermoedende zwijn wordt gelokt met mais en dan aan een mooie dood geholpen. Daar zitten alleen meteen weer 2 problemen aan:
- je doodt er zo niet genoeg om ongelukken te voorkomen
- je moet het doen in de zomer als de dieren nog klein zijn omdat ze zich later in het jaar - als ze al groot zijn - niet meer laten lokken met mais, tamme varkensvoer, als gevolg van de overvloed aan eikels en beukennootjes in de herfst en winter. Ze eten liever natuurlijk lekker.

Jagers zijn tegen hoogzit. Geknoei met dieren, vinden ze. Schiet ze tegen Kerst, als de biggen rijp zijn. Logisch, want je wilt ze kunnen eten. Goed vlees mag je niet weggooien. Maar wil je dat voorkomen, dan moet je aan de drijfjacht en die mag weer niet. Onze wilde zwijnen zomaar weggooien of opeten, dat is dus het dilemma.

In Overijssel moet het tamme de provincie uit. Nederland is tegen megastallen waar 25.000 en meer varkens worden gehouden. Dat zal wel moeten, omdat je er anders geen fluit meer aan kunt verdienen. Maar het mag niet. We vrezen de stank- en lawaai-overlast. En de ziekten die van mens op dier kunnen overspringen. Over de verslaving van de supermarkt aan knallende kilo's varkenslappen - de enige reden om te moeten 'opschalen' - hoor je zelden iemand in deze discussie.

Het moet van het platteland, maar mag de stad niet in. Daar zou het zwijn niet horen, niet in het groot en niet in het klein. De echte varkensflat van MVRDV, heel wat anders dan de megastal, is al jaren geleden afgeschoten, terwijl het een goed idee is. Hou daarin net zoveel varkens als er eetafval is en je hebt een briljant duurzaam systeem. De varkens kun je er uiterst gelukkig in laten leven tot ze voor hun mooie dood zonder reizen en stress gaan.
Maar nee, we vinden dat de beesten op de Veluwe horen. Daar loopt officieel nog geen kwart megastal rond, maar het wordt alweer teveel gevonden. Opeten mag niet, want daar heb je drijfjagers voor nodig.

Varkens kunnen of mogen nergens. Wat wil Nederland nu eigenlijk met zijn zwijnen?

Voorstel voor een visie waar weinig woorden voor nodig zijn:
- herstel het jagen in ere en zorg dat er meer in goed jachtclubverband begeleide jagers de Veluwe opgaan
- hou varkens in de stad en laat ze eten wat daar overblijft
- hou varkens op het land die je (bij)voedt met het graan en eetafval uit landelijke gebieden
- stimuleer varkenshouders zowel hun kennis als bedrijven naar elders in de wereld te exporteren waar (bij)voer wordt verbouwd en steden zijn met veel eetafval en weinig varkensteelt

Is het ingewikkelder in een Nederland dat ook in de ban van 'duurzaamheid' is?
Dit artikel afdrukken