Nog nooit daalde de vleesproductie in Duitsland zo snel als het afgelopen jaar. Zowel de productie van pluimveevlees, rundvlees als varkensvlees lieten een daling zien. Vooral de dalende varkensvleesproductie legt flink gewicht in de schaal.
Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) nam de Duitse vleesproductie in 2022 met 8,1% of 0,6 miljoen ton af tot 7 miljoen ton. Het was het zesde jaar op rij waarin de productie daalde, maar nog nooit was de daling zo sterk, aldus Die Zeit. In 2016 produceerden de commerciële slachthuizen nog 8,3 miljoen ton vlees.

De grootste daling vindt plaats bij de varkensboeren, schrijft Agrarheute, aangezien Duitse varkensboeren in groten getale stoppen. Volgens Destatis nam het aantal geslachte varkens met 9,2% of 4,8 miljoen af tot 47 miljoen varkens. Minder Duitse varkens (-9,2%) betekent dat de slachthuizen meer levende slachtvarkens importeren uit het buitenland (+6,5%, ofwel 1,2 miljoen varkens) om het gat met de niet afgenomen vraag te dichten. Ook lagere slachtgewichten dragen bij aan de lagere varkensvleesproductie, die uitkwam op 4,5 miljoen ton. Dat is bijna 20% minder varkensvlees dan in topjaar 2016 toen 5,6 miljoen ton varkensvlees geproduceerd werd.

Als redenen voor de dalende varkensvleesproductie noemt Destatis "de daling van de varkensvoorraden, de geringere invoer uit het buitenland, de sterk gestegen bedrijfskosten, de dalende vraag naar varkensvlees, de dalende uitvoer uit derde landen, problemen met bedrijfsopvolgers alsmede toenemende eisen en een gebrek aan planningszekerheid bij de politiek". Door de dalende productie blijft de prijs ondanks de eveneens dalende vraag toch op peil. Maar als de gestegen kosten voor energie, meststoffen en voer nog zwaarder gaan drukken, zullen de prijzen onverbiddelijk gaan stijgen. Met het risico dat varkensvlees té duur wordt voor de consumenten. Dan komen ook bedrijven die investeren in de varkenshouderij van de toekomst in het nauw. Uiteindelijk komen we dan in de situatie terecht dat vlees weer echt een luxeproduct wordt.

In totaal werden in Duitsland 51,2 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden en 701,4 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geslacht. Naast de varkensvleesproductie lieten ook het aantal geslachte runderen en de rundvleesproductie vorig jaar een daling zien, van respectievelijk -7,8% (iets minder dan 3 miljoen dieren) en -8,2% (985.000 ton), net als de pluimveevleesproductie: -2,9% voor een goede 1,5 miljoen ton vlees.

Een niet te onderschatten factor in de daling van de vleesproductie is de veranderende houding van de Duitse consument. Vooral jongeren eten vaker vegetarisch of vegan, daarnaast maken meer mensen de keus om hun klimaatimpact te verminderen door minder vlees te eten en speelt de discussie rondom dierenwelzijn een rol.