Sinds 1 april zit er statiegeld op de Nederlandse blikjes. En dat merken boeren, supermarkten, vuilnismannen en milieu-organisaties. Het werkt!
In drie maanden tijd zijn er zo'n 300 miljoen blikjes ingeleverd. Blikjes als zwerfvuil zijn met de helft afgenomen, meldt Nieuwsuur zondagavond. Het zijn de eerste resultaten sinds de invoering van €0,15 statiegeld op blikjes per 1 april jl. In Nederland gaan jaarlijks maar liefst 2,5 miljard blikjes over de toonbank. Dat is een miljard meer dan de grote en kleine petflessen bij elkaar.

Volgens de wet moet uiteindelijk 90% van alle statiegeldverpakkingen gerecycled worden. Voor glazen en petflessen bestaat daar al lang een goede systematiek voor, via de supermarkten. Maar bij de blikjes kwam er nog een tandje bij. Blik kun je inmiddels inleveren op 27.000 plekken in ons land, bij supermarkten, benzinestations, NS-stations, bioscopen en snackbars. Al komt daar wel wat bij kijken. "De invoering van statiegeld op blikjes leidt tot chaos in de supermarkt. Zo staan er lange rijen voor de automaten en worden blikjes die niet geschikt zijn naast de afvalbakken gedeponeerd. Ook lopen de apparaten sneller vast," signaleert NU.nl.

Plakzooi
Met name de restinhoud van blikjes zorgde voor een 'plakzooi' van jewelste waardoor machines om de haverklap vastlopen. Van dit soort briefjes: "Beste klant, sinds de invoering van statiegeld op blikjes ervaren wij veel storingen in onze emballagemachines. Onze leverancier en wij werken met man en macht om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Excuses voor dit grote ongemak", wordt geen enkele klant blij. Ook lange rijen, mede veroorzaakt door 'groot-inleveraars' (iedereen die met het oprapen van statiegeldblikjes een behoorlijk bedrag kan 'bijverdienen') leiden tot ergernis. Net als de omgekeerde vuilnisbakken die door statiegeldjagers worden geplunderd op zoek naar blikjes. 'Doneer-ringen' en extra opruimploegen (zoals in Rotterdam) bieden daar soelaas.

Goed tegen 'scherp in'
Toch is de algemene teneur positief. Bij de Stichting Statiegeld, die ziet dat er miljoenen blikjes worden ingeleverd. Bij de supermarkten, die met nieuwe machines én minder plak én minder ruimte kwijt zijn - ingeleverde en gescande blikjes worden meteen geplet.

En ook bij de boeren, die door de jaren heen duizenden dieren verloren aan scherp in, blikjes die bij het grasmaaien stukgemaaid worden en waarvan de scherven in het voer terechtkomen. Gerrit van 't Hof uit Oosterwolde verloor zo al 5 koeien, vertelt hij in Nieuwsuur. Hoe minder blik er achteloos weggegooid wordt en in de natuur belandt, des te beter, zegt hij.