Het aanbieden van gratis schoolmaaltijden komt ten goede aan het welzijn en de prestaties van kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Toch hangt de toekomst van het succesvolle programma aan een zijden draadje. De nieuwe coalitie heeft de ruim €100 miljoen die nodig is vooralsnog niet begroot.
Meer dan 2.000 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland bieden hun leerlingen al ruim een jaar lang een gratis schoolmaaltijd aan. De maaltijden zijn bedoeld om kinderen van ouders met een laag inkomen te ondersteunen. Dankzij het programma zitten kinderen niet langer met een lege broodtrommel of lege maag en dus honger in de klas en kunnen ze zich beter concentreren. Ouders ervaren minder financiële stress en zijn net als de scholen en kinderen enthousiast. Scholen komen in aanmerking voor het programma als minstens 30% van de leerlingen uit gezinnen met een laag inkomen komt.

Dreiging
Het programma kost jaarlijks tussen de €100 en €130 miljoen. De Tweede Kamer wilde de schoolmaaltijden als een beschaafde en nuttige verworvenheid aanbieden, maar de nieuwe coalitie van PVV, VVD, BBB en NSC maakt er in het hoofdlijnenakkoord geen geld voor vrij. Zij willen de kwaliteit van het onderwijs zelf verbeteren en de bestaande bestedingen tegen het licht houden. Zonder budget wordt echter de laatste schoolmaaltijd nog vóór de kerstvakantie geserveerd.

Het Jeugdeducatiefonds en Het Rode Kruis organiseren de maaltijden. In een brandbrief aan de Tweede Kamer roepen ze samen met tientallen scholen op om geld vrij te maken om ook volgend jaar 350.000 kinderen van maaltijden te voorzien.

Directeur Hans Spekman (voormalig partijvoorzitter van de PvdA) van het fonds zegt: “We leven nog altijd in tijden waar we kinderen zien met lege broodtrommels. De gratis maaltijden blijven keihard nodig.”

Brandbrief
Ondanks dat de formerende partijen voor zijn, erkennen ze dat er tijdens de onderhandelingen niet is gesproken over de schoolmaaltijden. "Dat is ook niet gek, want het is een hoofdlijnenakkoord," zegt een woordvoerder van de VVD in het AD. “Het nieuwe kabinet moet nog beginnen”, aldus BBB-Kamerlid Claudia van Zanten.

D66 en Volt willen niet wachten op de nieuwe coalitie en komen met een voorstel om de financiering voor het komende jaar veilig te stellen. D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk zegt: “Op ons initiatief zijn de eerste scholen begonnen met de gratis gezonde maaltijden. Met resultaat. Nu is niet het moment om op onderwijs te bezuinigen en de schoolmaaltijden af te pakken. Nu is het moment om er mee door te gaan.”