Voor het eerst overtreft de productie van gekweekte vis die van wilde vangst. In 2022 werd er wereldwijd maar liefst 94,4 miljoen ton vis gekweekt in kooien en vijvers, terwijl de wilde vangst bleef steken op 91 miljoen ton, aldus een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
De sterke groei van de viskweek in vooral Azië, waar 90% van de wereldproductie vandaan komt, maakt vis beschikbaar voor een breder publiek. Dat zegt Manuel Barange, directeur van de visserij- en aquacultuurafdeling van de VN. Het jaarlijkse visverbruik per persoon is sinds de jaren '60 meer dan verdubbeld, van ongeveer 9 kg naar 20,7 kg. Ruim 3 miljard mensen eet vis of zeevruchten als hun belangrijkste eiwitbron.

Barange is blij met de snelle groei van aquacultuur als oplossing voor voedselzekerheid zonder de oceanen, meren en rivieren leeg te vissen en schade te doen.

Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties bekritiseren niettemin de FAO en roepen op om gekweekte soorten zoals zalm, zeebaars en zeebrasem niet als duurzame aquacultuur te bestempelen. Zij stellen dat deze industrie lokale ecosystemen vernietigt, wilde visbestanden uitput en lokale economieën schaadt omdat de kweekvis wordt gevoerd met wild gevangen vis en elders veel antibiotica in het milieu brengt.

1 kilo vismeel op 4 kilo vis
De FAO voorspelt dat de wereldwijde aquacultuurproductie tegen 2032 zal stijgen naar 111 miljoen ton, terwijl de wilde vangst matig zal toenemen tot 94 miljoen ton. Deze groei is essentieel om de groeiende wereldbevolking van voldoende eiwitten te voorzien. Vooral in Afrika, waar het visverbruik per persoon slechts 9 kg per jaar bedraagt, moet de aquacultuursector met bijna 75% groeien om de toekomstige vraag te dekken. De critici zeggen nou juist dat de wilde vis voor de kweekvis voor de neus van arme Afrikanen wordt weggevangen.

Barange verwerpt de gedachte dat kweekvis schadelijk is voor lokale ecosystemen. Hij wijst erop dat 40 jaar geleden 40% van de wildgevangen vis werd gebruikt voor diervoeding. Dat is nu minder dan 20%. Een veel belangrijker wapenfeit is de groei van het volume kweekvis terwijl er minder wilde vis voor nodig was. Dankzij verbeterde voederformuleringen is de efficiëntie van visvoerproductie enorm verbeterd: 1 kilo vismeel produceert nu 4 kilo vis. Dat kan omdat 90% van het voer voor garnalen, gamba's en zalm tegenwoordig plantaardig is.

De FAO vindt vis als voedsel van groot belang. Het VN-agentschap heeft daarom nieuwe richtlijnen voor duurzame en veilige viskweek opgesteld die naar verwachting volgende maand in Rome door het FAO-visserijcomité zullen worden goedgekeurd.