Klimaatverandering baart de landbouw zorgen. AI biedt een manier om klimaatbestendig te telen. Door nauwkeurige weersvoorspellingen en snellere ontwikkeling van nieuwe gewassen kunnen boeren met grotere zekerheid oogsten binnenhalen terwijl het klimaat grilliger wordt.
De impact van klimaatverandering op de landbouw zet druk op de voedselzekerheid. Nog nooit is er in Nederland in het voorjaar zoveel regen gevallen als nu. Boeren kunnen hun gewassen noch zaaien noch oogsten en er wordt gesproken over zompflatie. Of het nu te nat of te droog is, ook andere landen in Europa en daarbuiten kampen met overlast door extreem weer. “Weer en klimaat zijn misschien wel ons grootste risico”, zegt Jeremy Bunch, directeur van een Amerikaans graanbedrijf, in de BBC.

Meteen resultaat
Terwijl de weerspatronen steeds onvoorspelbaarder worden, zoeken boeren naar manieren om hun gewassen te beschermen. Bunch maakt net als 40 andere boeren in de regio sinds kort gebruik van ClimateAi bij het plannen van zijn gewassen. Kunstmatige intelligentie (AI) zet temperatuur- en neerslagmetingen om in een uiterst nauwkeurige weersvoorspelling van een uur tot wel zes maanden vooruit. De technologie kan op basis hiervan adviseren wanneer welke gewassen te planten en maakt een schatting wanneer een gewas zal bloeien om te oogsten. Boeren kunnen foto’s van hun gewassen uploaden, waarna AI elke bloem of peul kan tellen.

AI belooft de landbouw snelle en precieze oplossingen. De uitdaging van zaadveredelingsbedrijven is om klimaatbestendige zaden sneller en goedkoper op de markt te brengen. Dit proces neemt vaak tien tot vijftien jaar in beslag. “Gezien het tempo van klimaatverandering is dit tijdsbestek niet langer haalbaar”, zegt de Amerikaanse landbouwonderzoeker David Guerena. “Met AI kunnen we de veredelingscyclus verkorten tot slechts een paar jaar, wat cruciaal is voor de voedselzekerheid in een veranderend klimaat.”

Voedselzekerheid
Het Amerikaanse agri-tech bedrijf Avalo zet AI in om de genetica van hun gewassen te analyseren. Zo komen kleine genetische verschillen naar boven die invloed hebben op smaak of pesticidenresistentie. Avalo heeft een broccolisoort ontwikkeld die in 37 dagen klaar is voor de oogst in plaats van de gebruikelijke 45 tot 60 dagen. “Dit vermindert koolstofuitstoot en is beter voor het milieu”, zegt Rebecca White, algemeen directeur van het bedrijf. Avalo werkt ook aan rijst die bestand is tegen vorst en aardappelen die bestand zijn tegen droogte. Het ontwikkelen van nieuwe gewassen gaat met AI maar liefst vijf keer sneller en tegen een fractie van de kosten van traditionele methoden.

Bijna voormalig premier Rutte zette klimaatadaptatie eerder op de kaart als verdienmodel voor Nederland. Een tip dus voor het nieuwe kabinet. Amerikaanse boeren blijken al gewassen te kiezen die beter passen bij het veranderende klimaat.