Na veel getreuzel en in de la gehouden rapporten voerde Groot-Brittannië in 2018 een suikertaks in op frisdranken. De verwachting was dat die taks niet heel veel verschil zou maken. Maar uit het eerste brede onderzoek naar de effecten van de taks, blijkt de suikerconsumptie van Britse kinderen binnen een jaar gehalveerd te zijn.
Sinds de aankondiging van de suikertaks in 2016 tot een jaar na de implementatie in april 2018 halveerde de dagelijkse suikerinname van kinderen in de vorm van frisdranken, blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health.

De toenmalige minister van financiën, George Osborne, verraste in 2018 vriend en vijand door onverwacht - en na jaren van gedoe - de suikertaks (de Soft Drink Industry Levy, ofwel SDIL) in te voeren op frisdranken. Het doel was kinderobesitas tegen te gaan en de kosten van obesitas (jaarlijks £5 miljard) te verminderen. Frisdrankproducenten kregen te maken met een heffing van £0,18 (€0,21) per liter voor dranken met 5 gram suiker of meer per 100 ml of £0,24 (€0,28) per liter voor dranken met 8 gram suiker of meer per 100 ml. Dranken met minder dan 5 gram suiker per 100 ml zijn vrijgesteld. Water, melk en pure vruchtensappen vallen niet onder de taks.

Suikerinname kinderen uit frisdranken gehalveerd
Nog nooit eerder werd het effect van de SDIL op de totale consumptie van vrije suikers via de voeding op individueel niveau onderzocht. Want dat is precies wat de onderzoekers deden. Zij analyseerden de data van 7.999 volwassenen en 7.656 kinderen tussen 2008 en 2019. De data waren afkomstig uit de Britse National Diet and Nutrition Survey (NDNS), een langjarig epidemiologisch onderzoek naar voeding en nutriënteninname thuis en buiten de deur. De onderzoekers stelden vast dat de dagelijkse suikerinname voor kinderen daalde met 4,8 gram, en voor volwassenen met 10,9 gram. Aan het begin van de studieperiode consumeerden kinderen dagelijks ongeveer 70 gram suiker, wat daalde tot ongeveer 45 gram aan het eind. Voor volwassenen daalde de suikerconsumptie van ongeveer 60 gram per dag naar 45 gram per dag. De suikerinname uit alle frisdranken daalde voor kinderen met ongeveer de helft, bij volwassenen met een derde, sinds de aankondiging van de taks in 2016.

Nog altijd te veel suiker
Hoewel deze vermindering indrukwekkend is, blijft de suikerconsumptie van zowel kinderen als volwassenen boven de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen richtlijnen (5% van de dagelijkse energiebehoefte uit suiker, dat komt overeen met maximaal 30 gram suiker per dag voor een volwassene, 24 gram voor kinderen van 7 tot 10 en 19 gram voor 4 tot 6-jarigen). Dat betekent nog steeds meer tandbederf, obesitas, diabetes en andere ziekten dan gewenst.

Uitbreiding suikertaks naar andere voedingsmiddelen
Daarom pleiten diverse experts voor aanscherping van de taks, zeker nu net een nieuwe regeringsploeg is aangetreden. Zo zegt Eddie Crouch, voorzitter van de British Dental Association, in The Guardian dat de suikertaks “tastbare resultaten” voor frisdranken oplevert. Uitbreiding naar andere suikerhoudende producten zoals ontbijtgranen, chocola en snoep is een logische volgende stap.

De nieuwe socialistische regering heeft al maatregelen aangekondigd om de gezondheid te verbeteren en obesitas aan te pakken. "Door aan een gezondere samenleving te werken, helpen we een gezonde economie op te bouwen," zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.