Iedere twee jaar actualiseren de Verenigde Naties hun grootste database, de World Population Prospects, om inzicht te geven in bevolkingsaantallen en demografische trends. Our World in Data analyseerde de nieuwste editie in vergelijking met die van 2022. De belangrijkste verschuiving: de wereldbevolking piekt iets eerder dan verwacht.
In de vorige editie van de World Population Prospects, schatten de VN dat de wereldbevolking in 2086 zou pieken op ongeveer 10,4 miljard mensen. Het gaat hierbij om een toekomstprojectie, geen voorspelling dus maar een scenariogebaseerde projectie. Dit jaar is deze piek iets vervroegd naar 2084 en blijft de wereldbevolking op de piek net onder de 10,3 miljard mensen steken, schrijven Hannah Ritchie en co-auteur Lucas Rodés-Guirao van Our World in Data.

Zij werkten hun datasets en grafieken bij met de nieuwe gegevens in de Population and Demography Data Explorer.

Het is niet de eerste keer dat de verwachte piek is vervroegd. In de editie van 2019 werd geschat dat de wereldbevolking in 2100 10,9 miljard zou bereiken en zou blijven groeien. De herziening van 2022 was de eerste keer dat de te verwachten piek al in de 21e eeuw voorspeld werd.

Niet elk land of continent ziet in de nieuwe editie een daling in de verwachte bevolkingsaantallen. In Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn de toekomstige bevolkingsschattingen verlaagd, maar de projecties voor Europa en Noord-Amerika zijn juist verhoogd.

Bevolkingsgroei vertraagd door dalende vruchtbaarheidscijfers
Hoewel de wereldbevolking nog vele decennia zal blijven groeien, vertraagt de groei. Dit komt door een sterke daling van het vruchtbaarheidscijfer, het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt. Sinds de jaren '60 is het wereldwijde vruchtbaarheidscijfer meer dan gehalveerd, van meer dan 5 kinderen per vrouw naar 2,3 kind per vrouw.

De afname vindt wereldwijd op verschillende snelheden plaats. In Europa, Amerika en Azië liggen de vruchtbaarheidscijfers nu onder of dichtbij 2 kinderen per vrouw. In Afrika is dit cijfer hoger, maar ook daar is het significant gedaald. In de jaren '70 kregen Afrikaanse vrouwen bijna 7 kinderen per vrouw, vandaag de dag zijn dat er bijna 4. De VN verwacht dat dit cijfer zal blijven dalen tot minder dan 3 in 2050 en richting 2 tegen het einde van de eeuw.

China's bevolking piekte al
In de herziening van 2022 voorspelde de VN dat India in 2023 China zou inhalen als meest bevolkte land ter wereld. Dat blijkt te kloppen, laten de nieuwe schattingen zien. In India is de piek van 1,9 miljard mensen naar verwachting voorbij vanaf 2068.

Door de covid-19-pandemie lag het aantal sterfgevallen in 2020 circa 5 miljoen hoger dan in 2019. In 2021 kwamen daar nog eens 10 miljoen sterfgevallen bij. Dit leidde tot een significante daling van de levensverwachting wereldwijd. Inmiddels keren de sterftecijfers weer terug naar het niveau van voor de pandemie.