De gemiddelde Chinees - die natuurlijk niet bestaat - zou tegenwoordig meer eiwitten eten dan de gemiddelde Amerikaan. Ondanks dat Chinezen minder vlees eten dan Amerikanen, consumeert China als land de grootste hoeveelheid dierlijke eiwitten wereldwijd, vanwege de grote bevolking. Het land stimuleert meer plantaardige voeding om niet in de problemen te komen.
China staat bekend om zijn rijke en gevarieerde eetcultuur. De nadruk ligt op verse ingrediënten, uitgebalanceerde maaltijden en traditionele gerechten met rijst, groenten en vis in de hoofdrol. Vroeger was het Chinese dieet minder gericht op dierlijke eiwitten en meer op plantaardige bronnen. Maar de laatste jaren is er een verschuiving in de eiwitconsumptie, meldt de South China Morning Post.

China voorop met inhalen Amerika
Volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft China in 2021 de Verenigde Staten ingehaald in de dagelijkse hoeveelheid eiwit die beschikbaar is voor consumptie door de bevolking. In dit jaar had China 124,61 gram eiwit per persoon beschikbaar, net iets meer dan de 124,33 gram in de VS. In vergelijking met andere groei-economieën loopt India, met een bevolking vergelijkbaar met die van China, voorop. India beschikte in 2021 over slechts 70,52 gram aan dagelijks eiwit per hoofd van de bevolking. De andere top vijf van dichtbevolkte ontwikkelingslanden bleven eveneens ver achter bij China met Indonesië met 79,75 gram eiwit per persoon, Pakistan op 70,77 gram en Nigeria op 59,08 gram.

China bereikt deze eiwitniveaus door een combinatie van intensieve veeteelt en aanzienlijke import. Met geavanceerde landbouwtechnologie garandeert China een hogere opbrengst van gewassen die gebruikt worden voor de productie van vlees. Daarnaast importeert het land soja en andere eiwitrijke gewassen om zijn vee van voer te voorzien, maar ook varkenspootjes en andere delen die we in Nederland niet eten maar waar Chinezen van smullen. Dat neemt niet weg dat China ook halve karkassen importeert.

Vlees als symbool van welvaart
Terwijl Westerse landen proberen de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen, neemt deze in opkomende economieën zoals China toe als gevolg van economische groei en veranderende voedingsgewoonten. Chinezen beschouwen vleesconsumptie als een symbool van welvaart en status.

Toch meer plantaardige eiwitten
Hoewel China meer eiwitten consumeert en een groei doormaakt in dierlijke eiwitten, is niettemin 60,5% afkomstig van plantaardige eiwitten zoals tofu. Hierdoor blijft de vleesconsumptie per persoon in China lager dan in de VS.

De totale vleesconsumptie in China blijft echter enorm door een bevolking van 1,4 miljard. Hierdoor is China met 27% van het wereldtotaal de grootste consument van dierlijke producten. Met name de consumptie van varkensvlees, gevolgd door kip en rundvlees, stijgt, maar bereikt vooralsnog niet de niveaus van de Westerse markt.

Tekorten
De groeiende eiwitconsumptie roept vragen op over duurzaamheid. De Amerikaanse landbouw- en duurzaamheidsdenker Lester Brown voorspelde in zijn boek Who will feed China? dat China zoveel graan zou moeten importeren om zijn bevolking te voeden, dat het wereldvoedselprijzen zou laten exploderen. Voormalig Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde dat wanneer het eetpatroon van een miljard Chinezen op dat van ons gaat lijken, dit de planeet niet zou aankunnen.

De Chinese overheid neemt stappen om de negatieve milieu-impact van de verhoogde vleesconsumptie te beperken. Beleidsmaatregelen stimuleren de consumptie van plantaardige eiwitten en moedigen aan om meer vis en minder sterk bewerkt vlees te eten. Terwijl Nederlanders open staan voor een eiwittransitie, blijkt uit recent onderzoek dat Chinese consumenten terughoudend zijn om hun dieet te veranderen, vooral als het gaat om de consumptie van dierlijke eiwitten.