Volgens het Duitse blad Topagrar zou Wopke Hoekstra, prominent lid van het CDA, goede kansen hebben om de nieuwe Landbouwcommissaris te worden in de aankomende Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen. Het gerucht zou in Brusselse politieke kringen aan momentum winnen. Onder meer zijn standpunten over de Nitraatrichtlijnen zouden met de mogelijke benoeming te maken hebben.
Hoekstra's uitgebreide ervaring in de Europese politiek en zijn achtergrond in zowel de nationale als internationale politiek worden als algemene redenen genoemd. Momenteel is Hoekstra EU-Klimaatcommissaris. In Nederland was hij minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken. Na het verkiezingsverlies van zijn partij, zette hij zijn rol als lijsttrekker van het CDA niet voort. Zijn nominatie als Landbouwcommissaris zou aansluiten bij zijn brede politieke ervaring en zou een strategische zet kunnen zijn van Von der Leyen op het gebied van de Nitraatrichtlijn, waar de beslissing om Nederland geen derogatie meer te verlenen mee samenhangt. Minister Femke Wiersma (BBB) staat voor de moeilijke taak die derogatie, eventueel gedeeltelijk, terug te krijgen.

Pragmatisch
Hoekstra heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de EU-nitraatregels, een gevoelig onderwerp in veel lidstaten, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk. Deze kritische houding zou kunnen aansluiten bij de behoeften van verschillende Europese landen die moeite hebben met de strikte handhaving van deze regels. Hoekstra's mogelijke aanstelling als Landbouwcommissaris zou kunnen betekenen dat de EU een meer pragmatische benadering van het nitraatbeleid zou kunnen overwegen. Met name in Nederland wordt een andere benadering van grasland als een noodzakelijk compromis gezien.
Voor alle duidelijkheid: in strikte zin valt de derogatie onder de Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij. Deze positie is momenteel nog belegd bij de Letse commissaris Virginijus Sinkevičius.

Kritiek en mogelijke wending
Hoewel Hoekstra een logische keuze lijkt, is zijn benoeming als Klimaatcommissaris niet onomstreden geweest. Zijn rol als McKinsey-consultant voor Shell riep tegenstand op voorafgaand aan zijn benoeming als Klimaatcommissaris. Vooral vanuit milieubewegingen en de steun die Von der Leyen van de Groenen in het Europese Parlement nodig heeft, kunnen dezelfde gevoelens nu ook zijn kandidatuur als Landbouwcommissaris weer bemoeilijken.

Als Hoekstra de functie van Landbouwcommissaris zou verkrijgen, zou hij de vierde Nederlander zijn die deze positie bekleedt, na Sicco Mansholt, Pierre Lardinois en Frans Andriessen. Dit zou de continuïteit van de Nederlandse invloed in het Europese landbouwbeleid onderstrepen.

De nieuwe Europese Commissie treedt in november 2024 aan. Hoekstra is vooral een verrassende kandidaat. Zijn aanstelling zou een verschuiving kunnen betekenen in het Europese landbouwbeleid, met mogelijk verregaande gevolgen voor de lidstaten en hun landbouwpraktijken. Op 12 augustus meldde Euronews al dat Hoekstra theoretisch goede kaarten heeft. Wordt hij het niet dan gokt het blad op kandidaten uit Portugal, Griekenland of Portugal.