Iedereen moet poepen, maar omdat we er liever niet over praten, weten we eigenlijk ook niet wat normaal is. Onderzoekers van het Amerikaanse Institute for Systems Biology (ISB) ontdekten dat de frequentie van je stoelgang invloed heeft op je gezondheid.
Het team bestudeerde gegevens van meer dan 1.400 gezonde volwassenen. Ze onderzochten ontlastingsmonsters, analyseerden bloedmonsters en vroegen de deelnemers naar hun levensstijl. Ze verdeelden de deelnemers in vier groepen: een groep met obstipatie (met 1-2 keer per week ontlasting), een laag-normale groep (3-6 keer per week), een hoog-normale groep (1-3 keer per dag) en een groep met diarree (vaker dan 3 keer per dag). Bijna 7% van de deelnemers bleek in de groep 'obstipatie' te vallen, 6% viel in de groep 'diarree'.

Het gezondst bleek een stoelgangfrequentie van 1-2 keer per dag. Bij deze deelnemers was het bloedbeeld gemiddeld normaal. Dat wijst erop dat hun organen, vooral de lever en nieren, goed functioneerden.

Ook hadden de proefpersonen met deze poepfrequentie meer vezel-fermenterende bacteriën in hun microbioom, die geassocieerd zijn met een goede gezondheid. Ze aten meer groenten en fruit dan degenen die minder vaak ontlasting hadden.

Ook een stoelgangfrequentie van 3 tot 6 keer per week was 'normaal', maar deze deelnemers hadden in hun bloed hogere niveaus van stoffen zoals indoxylsulfaat, wat wijst op een slechtere nierfunctie. Deze deelnemers aten ongezonder en meer snacks, en gaven vaker aan met angst of depressie te kampen.

In het microbioom van mensen met obstipatie of diarree kwamen meer bacteriën voor die eiwitten fermenteren. "Als ontlasting te lang in de darm blijft, fermenteren microben alle voedingsvezels tot korte-ketenvetzuren. Daarna schakelen ze over op eiwitten, wat gifstoffen kan produceren die in de bloedbaan terechtkomen," zegt onderzoeker Johannes Johnson-Martinez op Scientias. Daar kunnen ze tot orgaanschade leiden. In het bloed van mensen met obstipatie kwamen schadelijke eiwitfermentatie-bijproducten voor. Bij mensen met diarree waren stoffen die verband houden met leverschade verhoogd. Volgens de onderzoekers hebben ze aangetoond dat bij gezonde mensen obstipatie samenhangt met verhoogde bloedspiegels van door microben veroorzaakte toxines die orgaanschade veroorzaken. En dat nog voor een ziekte is vastgesteld.

Eerdere onderzoeken lieten zien dat chronische obstipatie samenhangt met ziekten als alzheimer, parkinson en chronische nierziekten. Dat chronische diarree samenhangt met negatieve gezondheidsfactoren vinden de onderzoekers geen verrassing. Ze schrijven: "We vermoeden dat chronische obstipatie of diarree onderschatte oorzaken kunnen zijn van orgaanschade en chronische ziektes. Zelfs bij gezonde mensen."