Het Amsterdam Symposium on the History of Food streeft er naar een jaarlijks hoogtepunt te worden voor al degenen die zich - wetenschappelijk, professioneel dan wel uit interesse - bezig houden met de geschiedenis van eten. Dit jaar is het onderwerp van het Symposium 'Voedsel, honger en Conflict'. Het symposium omvat onderwerpen over de honger als wapen, communautaire strategieën op tekorten aan voedsel, tekorten binnen voedselgemeenschappen en culturele invalshoeken van honger.
Keynote spreker is Josep L. Barona Vilar. Hij spreekt over Food, Hunger and Conflict. Professor Barona is een specialist in de geschiedenis van voeding en volksgezondheid. Hij schreef onder andere de boeken From Hunger to Malnutrition en The Problem of Nutrition en nog veel meer publicaties over dit onderwerp.
Het symposium is het resultaat van een partnerschap tussen de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam, de Amsterdamse School voor cultuur en geschiedenis, Universiteit van Amsterdam, en de Social & Cultural Studies Food research unit (FOST) van de Vrije Universiteit Brussel.
Thema's
Gedurende het symposium komen in vier panels verschillende sprekers aan bod over respectievelijk de thema's In control? Hunger as a weapon, Feeding the colonies: governing hunger, Solutions for hunger? Community strategies en Living with hunger: representations and creative solutions.
Deelnemers aan het symposium zijn ook van harte welkom bij het 'Gala van het kookboek' op vrijdag 16 januari van 16.00 uur-17.00 uur. Tijdens dit gala worden de Johannes van Dam-prijs (internationale oeuvre-prijs voor een schrijver die gastronomie-kennis verspreidt in zijn of haar werken) en de Joop Witteveen-prijs (voor het beste historische onderzoek in de eetcultuur van Nederland en Vlaanderen) uitgereikt.
Meer informatie over dit symposium vind je op de site.
Wanneer: vrijdag 16 januari 2015, 09:00-16:00 en zaterdag 17 januari 2015, 10,00-12.30 uur
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, 1012 XM Amsterdam
Kosten: € 40,00, studenten € 25,00
Aanmelden: via deze link.
Fotocredits:website bijzondere collecties UVA
Dit artikel afdrukken
Keynote spreker is Josep L. Barona Vilar. Hij spreekt over Food, Hunger and Conflict. Professor Barona is een specialist in de geschiedenis van voeding en volksgezondheid. Hij schreef onder andere de boeken From Hunger to Malnutrition en The Problem of Nutrition en nog veel meer publicaties over dit onderwerp.
Het symposium is het resultaat van een partnerschap tussen de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam, de Amsterdamse School voor cultuur en geschiedenis, Universiteit van Amsterdam, en de Social & Cultural Studies Food research unit (FOST) van de Vrije Universiteit Brussel.
Thema's
Gedurende het symposium komen in vier panels verschillende sprekers aan bod over respectievelijk de thema's In control? Hunger as a weapon, Feeding the colonies: governing hunger, Solutions for hunger? Community strategies en Living with hunger: representations and creative solutions.
Deelnemers aan het symposium zijn ook van harte welkom bij het 'Gala van het kookboek' op vrijdag 16 januari van 16.00 uur-17.00 uur. Tijdens dit gala worden de Johannes van Dam-prijs (internationale oeuvre-prijs voor een schrijver die gastronomie-kennis verspreidt in zijn of haar werken) en de Joop Witteveen-prijs (voor het beste historische onderzoek in de eetcultuur van Nederland en Vlaanderen) uitgereikt.
Meer informatie over dit symposium vind je op de site.
Wanneer: vrijdag 16 januari 2015, 09:00-16:00 en zaterdag 17 januari 2015, 10,00-12.30 uur
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, 1012 XM Amsterdam
Kosten: € 40,00, studenten € 25,00
Aanmelden: via deze link.
Fotocredits:website bijzondere collecties UVA
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick #4: De tulpenbollensoep was okay.
Hendrik, dank voor je historische duiding.
(Maar totdat je het "biologisch" waartegen jij telkens fulmineert voor mij eens helder definieert is je bio-bashing van mij uitgezien onnozel.)
Psst, Peter, die hongerwinter was vooral de schuld van de Nederlanders zelf.
Wanneer we die oorlogssituatie even bij de kop nemen, het volgende. Toen een groep Nederlandse vluchtelingen vanuit Duitsland bij ons op de boerderij aanklopte konden die zo mee-eten. De voorraad uit het gat met aardappelen was schier onuitputtelijk, rode bieten, kooltjes idem, zuurkool vaten vol, snijbonen vaten vol, de kelder tjokkie vol, de wieme vol, een illegaal varken gauw geslacht. De nieuwkomers konden ook direct aan de slag, nadat ze waren ontluisd en weer op krachten waren gekomen door al dat lekkers. Schoffelen, schoffelen, schoffelen. (Razzia in de Noordoostpolder, van D.A. Klumpje) De situatie is nu veel zorgelijker, al het voedsel just in time, niet eens 3% in plaats tien keer meer boeren en het huishouden van de huidige boerin verschilt amper van de gewone burger. Kortom het verraad van de techniek komt onmiddellijk om de hoek kijken.
Dat voorliegen van je zelf en van de ander daar was die premier geen unicum in. Had hij de rapporten over de mindere welvaart van de Javaan maar moeten lezen. Had hij misschien wel gedaan, maar wilde het naar buiten toe niet weten. Politici moeten bij problemen altijd daadkrachtig handelen, dat zag hij misschien niet zo zitten. Al in 1902 kreeg een commissie onder leiding van H.E. Steinmetz (resident van Pekalongan) de taak de toestand van de Indische economie te onderzoeken. Het onderzoek naar de "Mindere welvaart der inlandse bevolking op Java en Madoera" werd zeer degelijk opgepakt en resulteerde tussen 1905 en 1914 tot een publicatie van maar liefst 32 delen.
Peter er is hier eenzelfde mechanisme werkzaam waar jij en je gevolg het met betrekking tot bio om wat voor reden ook niet over wilt hebben. Een illusoire werkelijkheid schijnt aantrekkelijker te zijn. Onuitroeibaar?
Hoe was die tulpenbollensoep, Peter? En staan er nog insecten op het menu? ;-)
Dank Hendrik. Maar moet dat parasitaire karakter dan ook altijd akelige sociale zaken opleveren? Laten we even niet over het toveren en bio hebben.
Ik geef even een ander leermoment weer van gister. Onderzoeker Ingrid de Zwarte toonde aan dat tijdens de Nederlandse Hongerwinter de Nederlandse maatschappij niet instortte tot een ieder-voor-zich dog-eat-dog situatie, maar dat juist uitgebreide zelf-organizerende netwerken ontstonden die de zwaksten (bijvoorbeeld) evacueerden uit de hongerigste gebieden. Dit zelfs met de hulp van de Duitse Wehrmacht.
Een andere onderzoeker sprak over de hongersnood in Indonesie 1901-1904. Waarover de toenmalige Nederlandse premier nog beweerde dat ie er niet was. Over zijn presentatie moet ik nog even nadenken. Weer een andere onderzoeker had het over hoe Nazi's met honger omgingen. Van de Zondagse Ein Topf maaltijden thuis in Berlijn tot de dagelijkse Kein Topf maaltijden in Dachau en zo.
Jij bent landbouwhistoricus, Hendrik. Ik niet. Ik wil geloven dat wanneer ons voedselsysteem instort we niet binnen twee dagen vervallen tot barbarij. En ik wil me er voor inzetten.
Deze ochtend staan er presentaties op het programma onder de titel "Living with Hunger: Representations and creative solutions." Bij de lunch gister werd een soep van tulpenbollen geserveerd, overigens.
Dat het huidige calorische en nutritionele verschil tussen de "global south" en de "global north" niet het gevolg is van onderontwikkeling...............
Ook noodzakelijkerwijs Peter, landbouw is en blijft centripetal concentration. Altijd! Ik weet dat bio of dat wat er voor doorgaat meent dat het kan toveren, ook al is het echt niet waar. Dit parasitaire karakter is niet uit te bannen, want namelijk essentieel onderdeel van hoe WIJ landbouwen. (alle vormen van landbouw bedoel ik)