12 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Automobilisten die vanavond op de A2 tussen Amsterdam en Den Bosch rijden, komen middenin het File Food Festival terecht. Bij 8 tankstations staan verschillende foodtrucks, waar de automobilisten terecht kunnen voor versbereide en gezonde happen, zoals empanada's, verse sappen en wraps. Cateringbureau The Food Line-Up wil met deze actie op een vrolijke manier laten zien dat eten bij een tankstation beter kan. Tankstations zijn "een laatste bastion voor de ongezonde en fantasieloze snack", aldus The Food Line-Up. De organisatie denkt daarom dat er voor ondernemers langs de snelweg kansen liggen. "Iets lekkers, daar rijden mensen voor om."

De Indiase deelstaat Kerala voert een vettaks in van 14,5%. De verwachting is dat de invoering van de taks vooral klanten van internationale fastfoodketens als McDonald's, KFC en Pizza Hut zal treffen. De junkfood die straatverkopers aanbieden, valt niet onder de regeling.
Kerala telt het op een na hoogste percentage obese kinderen in India. De autoriteiten hopen obesitas terug te dringen, maar halen door de belasting ook ruim 100 miljoen roepie (€1,34 miljoen) binnen. De Indiase staat Bihar voerde eerder dit jaar al een 13,5% taks in op snoep, gezouten pinda’s en andere snacks.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën stelt 20% suikerbelasting te heffen op frisdrank om obesitas en gerelateerde ziektes tegen te gaan. De taks betreft alleen dranken die toegevoegd suiker bevatten. Ongezoete zuivelproducten en 100% vruchtensappen zullen niet onder deze regeling vallen. De taks zou op 1 april 2017 in werking moeten gaan.
Wereldwijd groeit het inzicht dat suikertaksen werken als ze hoog genoeg zijn. Vorige maand maakte Philadelphia als eerste grote Amerikaanse stad bekend een suikertaks in te voeren. In Mexico bleek voor het eerst dat suikerbelasting werkt voor mensen met een lage sociaal-economische status.

Het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag heeft bepaald dat China geen enkel historisch recht heeft op de eilandjes, riffen en atollen in de Zuid-Chinese zee. Daarmee stelt het Hof de Filipijnen in het gelijk. China heeft meteen na de uitspraak laten weten dat het land het vonnis "niet erkent en niet aanvaardt".
De spanningen in de Zuid-Chinese Zee betreffen ook andere oeverstaten. Niet alleen heeft China militaire installaties ingericht, ook exploiteert het visbestanden en onderzeese olie- en gasreserves. Het conflict wordt door experts gezien als "het grootste geostrategische risico van onze tijd".

De Schiedamse distilleerderij M. Dirkzwager is failliet. In juni viel het doek bij dochteronderneming slijterij Mitra. De problemen bij Mitra blijken de hele groep meegetrokken te hebben. Een doorstart van het uit 1879 stammende Dirkzwager, groot geworden met jenever (Floryn, Legner), likeuren en brandewijn, behoort niet tot de mogelijkheden. De bewindvoerder ziet alleen voor Wed. S. Joustra en Zoon in Sneek, de enige 'echte' bereider van het Friese kruidendrankje Beerenburg, Distilleerderij Cooymans in Tilburg en Wijnhandel J. van Ouwerkerk in Arkel nog overlevingskansen.

Start-up NoFoodWasted breidt zijn Afgeprijsd-app uit met een boodschappenlijstje. De Afgeprijsd-app laat de consument in één oogopslag zien welke producten in zijn of haar lokale supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum lopen en daardoor met korting te koop zijn.
Met het nieuwe boodschappenlijst koop je bewuster in, omdat je alleen koopt wat je nodig hebt. De Afgeprijsd-boodschappenlijst is gekoppeld aan het real time-overzicht van de producten in de supermarkt. Afgeprijsd helpt consumenten, samen met supermarkten, voedselverspilling te verminderen. Gewoon door boodschappen te doen. Aan Afgeprijsd doen inmiddels meer dan 75 supermarkten mee.

Kinderen die duimzuigen en nagelbijten hebben een derde minder kans op huisstofmijt- en kattenallergie. Dat constateren Nieuw-Zeelandse onderzoekers op basis van een onderzoek bij 1.000 jonge proefpersonen. Ongeveer een derde van de deelnemers bleek er een van deze 'slechte gewoontes' op na te houden. De bescherming werkt tot in de volwassenheid door. Tegen hooikoorts of astma bleek duimzuigen of nagelbijten niet te helpen.
Volgens de onderzoekers zijn de resultaten te verklaren met de 'hygiëne-hypothese'; blootstelling aan bepaalde bacteriën versterkt het immuunsysteem van het lichaam. Ondanks de positieve aspecten, raden de onderzoekers duimzuigen en nagelbijten toch af.

Brouwerij De Prael tapte afgelopen vrijdag het eerste biertje van 100% regenwater. Het biertje is in samenwerking met mediaLAB, Amsterdam Rainproof en de Prael gebrouwen van de in mei gevallen hoosbuien op de Amsterdamse Knowledge Mile. Het water wordt gekookt om alle bacteriën te doden. 'Hemelswater: code blond' zou zelfs een schoner bier zijn, aangezien in kraanwater hormonen en drugsrestanten kunnen zitten. Initiatiefnemer Joris Hoebe wil zich bewust maken van de wateroverlast en aansporen tot het 'rainproof' maken van de omgeving. Binnenkort is Hemelswater verkrijgbaar in verschillende restaurants en café's in Amsterdam.

De VS eten de laatste tien jaar voor het eerst sinds 1958 weer meer boter dan margarine. Tot de Tweede Wereldoorlog, toen tekorten aan boter leidden tot de opkomst van margarine, aten Amerikanen nauwelijks margarine en eigenlijk alleen maar boter. Daarna is margarine jarenlang de favoriet geweest, vanwege de prijs en het lage gehalte verzadigd vet. Sinds 2005 eten Amerikanen weer meer boter dan margarine, mede vanwege voortschrijdende inzichten over vetten. De absolute consumptie per persoon is sinds het begin van de metingen in 1910 wel met een derde afgenomen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Huib Stam

Schrijft alleen nog over mooie dingen

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Krijn Poppe

Food- en agri-economie

Likes vandaag