De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

------------

FL 1. Diepvriesvoeding is duurzaam en reduceert voedselverspilling
Diepgevroren voedsel zorgt voor een aanzienlijke reductie van voedselverspilling en brengt ook minder uitstoot van broeikasgassen met zich mee dan een dieet bestaande uit verse producten. Dat zei de de Britse Dr. Wayne Martindale tijdens de Expo in Milaan, meldt Vilt. Zou er geen diepvriesvoedsel beschikbaar zijn, dan zou dat voor de EU jaarlijks uitdraaien op 5,5 miljoen ton meer voedselverlies. De uitstoot van broeikasgassen ligt bij een dieet van bevroren eten bovendien 47% lager in vergelijking met een dieet dat bestaat uit verse producten.
Ook voor de nutritionele waarde van vriesverse groenten hoeven mensen niet te vrezen. Net als verse groenten bevatten diepvriesgroenten een aanzienlijke hoeveelheid vitaminen. Terwijl diepvriesgroenten maximaal 2 à 5 uur na de oogst worden ingevroren, duurt het bij verse, onbewerkte groenten tussen de 3 en 7 dagen voordat ze de consument bereiken. Die bewaart ze dan nog eens een aantal dagen voor consumptie.

Uit onderzoek van het VLAG, het Vlaams Technologisch Adviescentrum voor de Groenteverwerkende Sector, blijkt dat zelfs twee jaar opslag bij -18°C slechts tot beperkte vitamineverliezen leidt bij een groot deel van de onderzochte groenten.

FL 2. Chocolade ‘ruikt’ roze en gestreept voor mensen met 'synesthesie'
Bij mensen met synesthetische vermogens lopen de waarnemingen door hun verschillende zintuigen door elkaar. Synestheten kunnen bijvoorbeeld kleuren 'proeven' of geluiden 'zien'. Een team van Australische onderzoekers vroeg 6 olfactorische-visuele synestheten - mensen die een visuele ervaring hebben bij het waarnemen van een geur - om geuren te identificeren en in een plaatje weer te geven. De associaties bleken pas op gang te komen wanneer de deelnemers de geur ook daadwerkelijk roken, en niet al bij het horen of zien van de naam van de geur. Chocolade blijkt roze en gestreept te 'ruiken' voor mensen die de geur synesthetisch kunnen ervaren.

FL 3. 'Kweekvleeshamburger binnen 10 jaar op de markt'
Professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht wil binnen 5 tot 10 jaar betaalbare kweekvleeshamburgers op de markt kunnen brengen. Dat schrijft BNR. Twee jaar geleden kostte de eerste burger van in het lab opgekweekte cellen nog een kwart miljoen euro. Post en zijn collega’s zetten momenteel een bedrijf op met de naam Mosa Meat. Het bedrijf moet grotere producties gaan draaien in vaten van uiteindelijk 25.000 liter. Met die volumes is de huidige prijs van kweekhamburgervlees ongeveer 60 euro per kilo.
Met verbeterde productiemethodes kan de prijs fors omlaag, zegt Post. Er is echter veel geld nodig om dat te bereiken. Daarom zoekt het bedrijf zoekt naar investeerders. Sociaal-psycholoog en marktonderzoeker professor Wim Verbeke van de Universiteit Gent doet onderzoek naar de consumentenacceptatie van het nieuwe namaakvlees. Die is vooralsnog laag, vindt hij. Consumenten vinden het product onnatuurlijk en niet lijken op echt vlees. Tegelijkertijd zien ze de positieve aspecten als duurzaamheid en dierenwelzijn. Pas als de burger dezelfde prijs heeft als een reguliere hamburger, wordt ook voor de investeerders duidelijk hoe groot de markt voor het product werkelijk is, zegt Verbeke met zoveel woorden.

FL 4. Nederland krijgt wijnbouwexpertisecentrum
Volgend jaar begint de bouw van het eerste Nederlandse wijnexpertisecentrum bij wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek. Eigenaar Freek Verhoeven heeft de benodigde 2 miljoen bijna bij elkaar, meldt Omroep Gelderland. Het centrum moet de Nederlandse wijnbouw naar een hoger niveau brengen.
Het stadium van hobby-boeren is voorbij en bij een professionele bedrijfstak - er zijn inmiddels al zo'n 145 professionele wijnmakers - hoort een wijnbouwcentrum om kennis over de kwaliteit van de drank te delen, aldus Verhoeven. Een belangrijk onderdeel van het centrum is een laboratorium. Voor de analyse van nieuwe wijnen moeten Nederlanders nu nog naar Duitsland. Alleen wijnmakers die over zulke gegevens beschikken, zouden topwijn kunnen maken.

FL 5. LA legaliseert stedelijke bijenteelt
Na een unanieme stemming gaat de gemeenteraad van Los Angeles stadsimkeren legaliseren. Dat meldt Grist. In 1879 verbood LA de stedelijke bijenteelt. De wetgevers dachten dat bijen fruit aanvielen en beschadigden. De moderne inwoners van de stad blijken nog wel wat ongerust omdat ze denken dat de legalisering kan leiden tot een toename van het aantal Afrikaanse 'killer bees'. Imkers houden echter alleen de 'tamme' Europese honingbij.
De nieuwe verordening stelt wel een aantal eisen aan het houden van bijen. Het beperkt de bijenteelt tot achtertuinen van eengezinswoningen, bepaalt bufferzones en vereist dat imkers een waterbron hebben voor de kasten. Ook moeten de hobbyisten zich inschrijven bij de Los Angeles County Agricultural Commission.

FL 6. Ook sjoemelsoftware in oudere Japanse 'groene' koelkasten
Dat zeggen Duitse en Japanse experts tegen de Volkskrant. Niet alleen Volkswagen-dieselauto's, maar ook Japanse koelkasten hadden in het verleden slimme software die kon 'herkennen' of het apparaat getest werd. Als dat het geval was, lieten ze het energieverbruik van de apparaten flink dalen. Daardoor konden koelkasten voldoen aan wettelijke normen terwijl het werkelijke energiegebruik 3 keer zo hoog was. Panasonic-koelkasten schakelden 'overbodige' functies uit tijdens de test, waardoor ze energietesten misleidden. Tot 2005 waren de tests in Japan gemakkelijk te manipuleren.
Door verbeterde testprocedures zou de kans op ongestraft sjoemelen tegenwoordig klein zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat er in Europa gesjoemeld is. Een testexpert van de Consumentenbond denkt dat sjoemelen alleen kan door het manipuleren van de automatische ontdooifunctie. Daarom heeft het testprogramma van de Consumentenbond vorig jaar een clausule ingevoerd waardoor het testen pas stopt na een daadwerkelijk uitgevoerde no-frost cycle. Wel ligt het energiegebruik in werkelijkheid vaak hoger dan de opgave van de fabrikant. Dat komt omdat tests nauwelijks lijken op de manier waarop mensen hun koelkast in het echt gebruiken en heel vaak open en dicht doen.

FL 7. Hoogopgeleide vrouwelijke levensgenieters meeste interesse voor voeding
Uit een 5-jaarlijks onderzoek van Sanoma SBS blijkt dat vooral vrouwen tussen de 35 en 46 voorlopers zijn op het gebied van voeding. De hoogopgeleide ‘levensgenieters’ onder hen staan bovendien bovenaan.
Het doelgroeponderzoek onder ruim 2.000 Nederlandse consumenten richt zich op media, belevingswereld en fases die leiden tot de aankoopbeslissing binnen 9 branches, waaronder Food. Vrouwen hechten meer waarde aan duurzaamheid, staan meer open voor nieuwe aanbieders en pakken voedingstrends sneller op dan mannen, schrijft VoedingNu. Sanoma vond veel overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. In beide groepen geeft 22% aan dat de prijs leidend is voor de uiteindelijke keuze; bijna 50% weet van te voren wat ze willen kopen en zoekt dit zo snel en gemakkelijk mogelijk.

FL 8. Bouw ‘megageitenstal’ in Putten zorgt voor ophef na administratief foutje
Luuk van der Veer van de Gelderse statenfractie van de Partij voor de Dieren reageerde afgelopen weekend onthutst op een aanvraag voor een geitenstal in Putten. De stal zou plaats bieden aan 11.000 geiten, twee keer zo veel als de grootste megastal in Gelderland op dit moment. De daadwerkelijk aanvraag bleek voor een biologische geitenhouderij met 1.100 geiten te zijn.
Het blijkt te gaan om een typefoutje van de provincie Gelderland. Bij de handmatige invoering plaatste een medewerker een nulletje te veel. Het besluit werd digitaal gezet en 5 dagen later automatisch gepubliceerd. In de tussentijd kwam er een nieuw besluit naar aanleiding van een reactie van de aanvrager die de fout ontdekte. Te laat, want het PDF bestand van het originele besluit was al lang en breed verspreid via allerlei kanalen, schrijft het AD. De opstallen waar de 'megastal' in gevestigd zou moeten worden, zijn verkocht. De aanvraag werd gedaan op naam van de oorspronkelijke eigenaar. De koper is ‘not amused’ over de reuring die in ontstaan over zijn stal en zal nog bij de provincie aan de bel trekken.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Newspaper grape purple', Jon S
Dit artikel afdrukken