Kort 2 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Met trots presenteren we het nieuwe format van de dagelijkse rubriek In de Media!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat deze week nog eventjes zo.

Fotocredits: 'Press clippings', Mark Hillary

Uit een enquête onder 2.000 mannen door het Britse Huffield Health Hospital en de liefdadigheidsinstelling Infertility Network UK blijkt dat de meeste mannen gezondheidsfactoren die de vruchtbaarheid verminderen, onderschatten, meldt de Daily Mail.

Zo weet 1 op de 3 mannen niet dat drank de kwaliteit van hun sperma vermindert. Bijna de helft van de respondenten is zich niet bewust van de negatieve effecten van obesitas en ouder worden op hun vruchtbaarheid. Ook het feit dat roken de kans vader te worden vermindert, blijkt mannen niet van de sigaretten af te houden. Meer dan de helft van de respondenten is zich niet bewust van de invloed van SOA's op hun vruchtbaarheid.
Uit de enquête kwam ook dat een derde van de ondervraagden wel eens vruchtbaarheidsproblemen ervaren had. De meeste mannen blijken er echter voor te passen deze zaken met hun partner of huisarts te bespreken.

Bijna de helft van de respondenten vindt dat er niet genoeg ondersteuning en informatie voor mannen en vruchtbaarheidsproblemen is. In Groot-Brittannië heeft 1 op de 6 stellen problemen om zwanger te worden, en in 40% van de gevallen is dat op de man terug te voeren. Daarom wil Infertility Network UK het taboe op vruchtbaarheidsproblemen doorbreken en het onderwerp ook voor mannen bespreekbaar maken.

Amerikanen snacken ongeveer even veel aan zoete, hartige en gezonde snacks. De helft van hun eetmomenten bestaat uit snacks. Over het algemeen beginnen ze 's ochtends 'gezond' en wordt de keus voor een gezonde snack beïnvloed door de plaats waar ze zijn. Veertig procent van de snacks die mensen van huis meenemen om op het werk, op school of onderweg op te eten zijn de meer ‘verantwoorde’ variant.

Rond het middaguur is er sprake van een piek in hartige snacks, en 's avonds na 8 uur blijkt een derde van alle zoete snacks gegeten te worden. Dat constateert marktonderzoeksbureau NPD Group in een onderzoek onder Amerikaanse consumenten. De keuze van snacks die mensen eten rondom de maaltijden of in plaats daarvan, hangt vooral af van wat in huis is. Volgens de NPD Group is het dus van belang gezonde snacks op de boodschappenlijst te zetten.

Eenentwintig procent van de Amerikanen eet of drinkt iets, zonder erbij na te denken of het een maaltijd of een snack is. Volgens het Amerikaanse bevolkingsonderzoek NHANES (National Health and Nutrition Examination Surveys) nam het aantal calorieën uit snacks in het Amerikaanse dieet tussen 1970 en 2010 toe van 12% tot 24%. Shane Emmet, maker van een chiazaadsnack zegt op FoodNavigator: “We eten tegenwoordig twee tot drie keer per dag in plaats van per week een snack. Het probleem is dat er te veel ongezonde opties zijn”. Jon Sebastiani van KRAVE Jerky voegt hier aan toe: “Snacken is een flexibel begrip; ik denk dat het traditionele denken dat een snack iets is dat je als tussendoortje tussen de maaltijden neemt nog steeds geldig is, maar het is echt niet langer de enige manier van snacken. We zien de laatste 4-5 jaar een sterke opkomst van de behoefte aan gezonde snacks. Mensen willen dat een snack iets toevoegt aan de gezondheid en op een gezonde manier een maaltijd kunnen vervangen door een snack."

De Brabantse start-up Deterra biedt boeren rondom Den Bosch, Eindhoven en Breda de mogelijkheid om hun producten online te verkopen aan inwoners uit de regio. Het bedrijf koppelt consumenten via hun postcode aan de boeren en vermijdt zo de tussenhandel. De boeren verkopen groenten, zuivelproducten, fruit, ijs en vlees en bepalen hierbij hun eigen prijs. De bestelde producten zijn op te halen bij afhaalpunten of op de boerderijen.

Initiatiefnemer Frans Broeders gelooft heilig in het verkopen via internet van duurzaam voedsel. Niet alleen is de markt voor duurzaam voedsel dit jaar met 18% gegroeid, ook nam het aandeel dagelijkse boodschappen dat via internet gedaan wordt toe met 34%, stelt hij op de NOS. Dat aandeel is overigens nog klein, meldde GfK: in het derde kwartaal groeide het marktaandeel van online bij de dagelijkse boodschappen van 1,6% naar 2,2%. Broeders verwacht dat over 5 jaar 20% van het voedsel in Nederland via internet wordt verkocht.

Deterra breidt momenteel zijn diensten uit naar Nijmegen en Utrecht. Om ook landelijk te kunnen gaan werken, startte Deterra een crowdfundingcampagne, waarmee het platform € 300.000 wil ophalen.

De Amerikaanse fastfoodketen Chipotle sloot dit weekend 43 restaurants in de staten Oregon en Washington, nadat de gezondheidsautoriteiten een recente uitbraak van E.coli-besmettingen wisten te traceren naar 6 van zijn vestigingen. "Hoewel de uitbraak in verband te brengen lijkt met eten dat in Chipotle-restaurants geserveerd is, is nog niet vastgesteld welk ingrediënt of andere bron van besmetting de oorzaak is. Dat is nog in onderzoek", aldus het Washington State Department of Health. Er zijn 22 ziektegevallen gemeld, waarvan 8 mensen in het ziekenhuis opgenomen zijn. De autoriteiten roepen iedereen die de afgelopen 3 weken bij Chipotle gegeten heeft en daarna ziek geworden is, op zich te melden bij hun arts.

Chris Arnold, directeur communicatie van Chipotle, liet in een verklaring weten dat uit voorzorg alle restaurants in beide staten gesloten zijn. "De veiligheid en het welbevinden van onze klanten staat altijd voorop", aldus Arnold. De restaurants zullen afhankelijk van de vorderingen in het onderzoek weer open gaan.

Het is de derde keer sinds augustus dat Chipotle te maken heeft met voedselgerelateerde infecties. In augustus bleek een Californische Chipotle-vestiging de bron van norovirusinfectie en in september besmetten tomaten tientallen Chipotle-klanten met Salmonella in Minnesota. Chipotle laat zich voorstaan op vers, onbewerkt voedsel. Dat trekt klanten op zoek naar gezonder eten. Volgens experts zit daar een keerzijde aan: een verhoogd risico op voedselinfecties.

Op 25 november viert de Ster zijn 50-jarig jubileum, met de verkiezing van de Gouden Loeki Aller Tijden. Een publiekspanel slecteerde 50 commercials uit de afgelopen 50 jaar televisiereclame. Een vakjury stelde de shortlist met 12 commercials samen, waaruit het publiek de winnaar kan kiezen. Van de genomineerde spotjes zijn er 7 foodgerelateerd: het Bommetje van Melkunie, de Olifant van Rolo, 2 spotjes van Heineken, 2 van Calvé (waaronder natuurlijk Petje Pitamientje) en het Stoplicht van Fruit Joy. Zij maken deel uit van een twaalftal dat "gegrift staat in ons collectieve geheugen en bepalend is voor een tijdperk", aldus juryvoorzitter Barbera Wolfensberger op NOS. "Het zijn pareltjes die de tand des tijds glansrijk doorstaan hebben." Waarbij wel de kanttekening past dat het merendeel van de filmpjes van na 1995 dateert. "De Nederlandse reclame werd groot in de jaren 80 en 90. Reclames van King Corn en Jamin zijn natuurlijk legendarisch, maar wel van een ander niveau", aldus een woordvoerder van de Ster.

Telemedicine, medische zorg op afstand via PC of tablet, is kosteneffectief voor artsen en patiënten, maar bereikt door een verkeerde beleidsvoering in de VS nog lang niet alles wat er mee mogelijk is. Dat schrijft de Huffington Post.
Dankzij telemedicine zijn artsen, die anders nauwelijks bereikbaar zouden zijn, te consulteren zonder dat tijd of woonplaats een rol spelen. De Amerikaanse president Barack Obama prijst regelmatig het potentieel van telemedicine om met weinig kosten de kwaliteit en het bereik van de zorg te verbeteren. Bijna 13 miljoen Amerikanen maken inmiddels gebruik van telemedicine.
De verdere uitrol heeft te kampen met problemen rondom de invoering. Zo willen verschillende Amerikaanse staten dat er een zorgprofessional aanwezig is bij de sessies of dat artsen een aparte licentie hebben voor iedere staat waarin ze werken, ook wanneer dit digitaal is. Andere staten maken zich zorgen over de kwaliteit van zorg die de mensen ontvangen. Weer andere staten eisen dat de behandelaar binnen een bepaalde afstand van de patiënt woont. Ook zijn er artsen die zich zorgen maken over de concurrentie.

Volgens Latoya Thomas van de American Telemedicine Association (ATA) houden al deze bezwaren de juiste medische zorg voor meer mensen alleen maar op. Thomas: “Ouderen, invaliden, geïsoleerde mensen en de mensen die te druk zijn, krijgen door al deze bezwaren geen volledige toegang tot medische zorg”. Ze voegt daaraan toe: “Nog niet iedereen is er vertrouwd mee, maar waar het beschikbaar is moet iedereen er volledige toegang toe krijgen”.

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om af te vallen. Door het tellen van het aantal happen op een dag en dit te verminderen met 20 tot 30 procent, verliezen mensen gewicht. Onderzoekers van de Brigham Young University voerden dit onderzoek uit met 61 mensen. Bij aanvang telden ze het aantal happen en slokken (behalve water) dat ze per dag namen. Daarna moesten de proefpersonen 4 weken lang 20 tot 30% minder happen nemen. Verder veranderde er niets in hun voedingspatroon. Na 4 weken waren de deelnemers gemiddeld bijna 2 kilo afgevallen.

Hoofdonderzoeker Josh West zegt: “Deze studie bevestigt wat we al weten: minder eten maakt het verschil.” West suggereert dat mensen met overgewicht zich allereerst moeten richten op de kwantiteit, voordat ze op de kwaliteit van voeding gaan letten. Een probleem bij deze methode is nog wel dat veel mensen het moeilijk vonden om vol te houden. Eén op de drie deelnemers stopten voortijdig met het onderzoek, waardoor er bij de eindmeting nog maar 41 mensen over waren. Om aan dit bezwaar tegemoet te komen, willen de onderzoekers een app laten ontwikkelen, die het tellen van de happen makkelijker moet maken.

Elke week een half uur tuinieren in een volkstuin heeft al onmiddellijk voordelen voor de gezondheid van zowel lichaam als geest. Het resulteert in een vermindering van stress en vermoeidheid en geeft een boost aan zelfvertrouwen, kracht en een algemeen gevoel van goede gezondheid.

Dat concluderen wetenschappers van de universiteiten van Essex en Westminister in het Journal of Public Health. In vergelijking met niet-tuinierders blijken mensen met groene vingers ook een significant lagere BMI te hebben. Hun onderzoek laat voorts zien dat tuinierders meer energie hebben en minder boos, depressief of angstig zijn.

De onderzoekers vermoeden dat volkstuinen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van mensen die in de stad wonen. Ze roepen gemeenten dan ook op om meer volkstuinen beschikbaar te stellen. In veel Engelse steden is sprake van lange wachtlijsten voor volkstuinen, meldt de Daily Mail.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 30 nov '15
  • 18:30

FL 04: De Gouden Loeki Aller Tijden is gewonnen door de Rolo-reclame met de olifant, meldde het AD. De commercial werd door het publiek gekozen uit zo'n 150.000 commercials uit 50 jaar tv-reclame als 'dé commercial die het meest in ons collectieve geheugen gegrift staat'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Wiebren van Stralen

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Sjoerd Mensonides

Land- en tuinbouw

Likes vandaag