De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Naakt slapen is gezonder
Maar 8% van de Amerikanen slaapt zonder nachtkleding. Toch is bloot slapen gezonder. Allereerst komt naakt slapen de slaapkwaliteit ten goede. Tijdens het slapen daalt de lichaamstemperatuur. Pyjamas kunnen ervoor zorgen dat je het ’s nachts te warm hebt, waardoor je gaat woelen en draaien. Kleding maakt het moeilijker voor de huid om zijn werk goed te doen. Daarnaast is voor mensen met een partner goed om huid op huid contact te hebben. De bloeddruk verlaagt, het stressniveau neemt af en het bezorgt je een geluksgevoel. In 2014 ontdekte een onderzoek dat blote slapers het meest tevreden waren met hun relatie. Ongeveer 75% van de mensen die zonder nachtkleding slapen, gaven aan gelukkig te zijn.
Naakt slapen leidt ook tot meer seks wat de slaapkwaliteit en het immuunsysteem ten goede komt. Tot slot verkleint de frisse lucht die langs het naakte lichaam strijkt de kans op infecties door schimmels of bacteriën.

FL 2. ‘Neurogastronomie’ helpt mensen met een smaakstoornis
Chefkoks, neurowetenschappers en voedingstechnologen zijn een internationaal samenwerkingsverband aangegaan om de Neurogastronomie te ontwikkelen. Ze willen op wetenschappelijke basis vaststellen of het brein anders reageert op voedingsmiddelen en hoe dat te beïnvloeden valt. Ze willen mensen helpen die vanwege een neurologische aandoening of bijvoorbeeld chemotherapie een veranderde smaak of geur hebben.
Zulke mensen kunnen soms niet meer genieten van eten. Dat kan een gezond voedingspatroon in de weg staan. Door de smaakervaringen van gezonde proefpersonen en mensen met stoornissen in de smaak te combineren, proberen de neurogastronomen te achterhalen hoe het brein een smaaksensatie teweeg brengt. Dan Han, mede-oprichter van de International Society of Neurogastronomy is enthousiast over de samenwerking: “Als we deze patiënten kunnen helpen weer van een maaltijd te genieten en er voor kunnen zorgen dat ze weer plezier kunnen krijgen in het klaarmaken ervan, is dat een grote bijdrage aan hun kwaliteit van leven”.

FL 3. Britse steden erkend als 'duurzame voedselstad'
In Groot-Brittannië hebben voor het eerst 6 steden awards als 'Sustainable Food City' toegekend gekregen. Brighton & Hove kreeg een zilveren status voor het feit dat het de eerste Britse stad is die het verbouwen van voedsel opgenomen heeft in de planningsrichtlijnen voor nieuwe woonwijken. Cardiff, Plymouth en Lambeth werd brons toegekend. Cardiff omdat de stad land beschikbaar stelt voor tuintjes en de bewoners aanmoedigt op 'ongewone plaatsen' voedsel te verbouwen. Plymouth werd beloond voor zijn coöperatie van 30 lokale producenten die betaalbaar en duurzaam eten in arme wijken afleveren en Lambeth onder meer voor de 'eetbare' bushaltes, die ongebruikt land tot groententuintjes omtoveren. Ook de kuststadjes Bournemouth en Poole sleepten een duurzame voedselstad-erkenning in de wacht. Het zijn nu de eerste Duurzame Vis-steden ter wereld.
De steden maken deel uit van het inmiddels 40 leden tellende Sustainable Food Cities Network, meldt Business Reporter. Deze alliantie van publieke, private en derden-organisaties richt zich op het promoten van gezond en duurzaam voedsel, bestrijden van voedselarmoede, opbouwen van kennis over voedsel in de gemeenschap, promoten van een duurzame voedseleconomie, transformeren van de voedselverstrekking (catering en restaurants) en het verminderen van voedselverspilling en de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem.

FL 4. 'Verband tussen armoede, fastfoodconsumptie en obesitas is mythe'
The Atlantic ontkracht de mythe dat het vooral arme gezinnen zijn die zich volstoppen met fastfood en daardoor dik worden. De krant baseert zich op een aantal wetenschappelijke studies. Zo blijken juist midden-inkomensgroepen snel meer fastfood te gaan eten als hun inkomen stijgt. Uit een recente studie door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat de armste kinderen juist het kleinste deel van hun dagelijkse calorieën uit fastfood binnen krijgen, in vergelijking met welgesteldere kinderen. In de VS eet op een willekeurige dag 1 op de 3 kinderen fastfood als hoofdmaaltijd. Als laatste argument tegen het automatisme dat 'arm' - 'veel fastfood' - 'dik' linkt, wijst The Atlantic op het verbod op fastfood-restaurants in het arme zuiden van Los Angeles. Daar werden de mensen juist extra snel dikker, ondanks dat er weinig fastfood te krijgen was.

FL 5. Theeproducenten schotelen consumenten nieuwe theetrends voor
Tijdens de Expo East, een grote beurs gewijd aan biologisch en 'natuurlijk' eten en drinken, boden verschillende Amerikaanse fabrikanten nieuwe theesmaken en serveermethoden aan. De innovaties moeten ervoor zorgen dat de consument zich aan thee blijft binden, schrijft FoodNavigator. De vernieuwingen reikten van een vervanging van het aloude theezakje door aluminium staafjes met losse thee van Sunshine Tea tot de koolzuurhoudende chai thee van Chai Elixer voor frisdrankdrinkers die minder suiker, maar wel een cafeïne-boost wensen. De meest opvallende thee-innovatie was Tea Gren: een smaakloos groene theepoeder dat je over eten strooit. Daarmee profiteer je wel van de voordelen van groene thee, maar hoef je niet de smaak te ervaren.

FL 6. België: 'Nog geen alternatief voor vernietiging eendagskuikens'
"Er is nog geen enkele techniek gebruiksklaar die het geslacht van een kuiken al van in het ei kan bepalen, waardoor vermeden wordt dat er elk jaar 15 miljoen mannelijke eendagskuikens worden vernietigd", liet de Vlaamse minister Ben Weyts van Dierenwelzijn weten op een Kamervraag, meldt Vilt. De door de KU Leuven in 2013 ontwikkelde eenvoudige en goedkope techniek is niet verder gecommercialiseerd. Daarmee kon met licht het geslacht van het bevruchte ei bepaald worden. Dat betekent dat je de mannelijke eieren al uit kunt selecteren en niet de voor de legindustrie onbruikbare haantjes hoeft te doden. Het nadeel is dat deze techniek alleen werkt bij bruine eieren en daar knapten de fabrikanten van broeierij- en sorteringsmachines op af. Bart De Ketelaere, onderzoeker van KU Leuven, stelt dat de industrie, die vooral met bruine eieren werkt, de techniek nogmaals zou moeten bekijken.
Ondertussen werkt de universiteit van Leipzig aan een nauwkeurigere techniek die voor zowel witte als bruine eieren geschikt is, een soort 'vruchtwaterpunctie'. Daar hangt echter wel een kostenplaatje aan. Zolang een echte oplossing op zich laat wachten, nemen de industrie en de Vlaamse minister een afwachtende houding aan. “Pas zodra een volwaardig alternatief wordt voorgesteld, kunnen we onderzoeken hoe we dat in de praktijk kunnen toepassen”, besluit Weyts.

FL 7. Fabrikant wekt energie op uit eigen aardappelafval
De Engelse levensmiddelenfabrikant 2 Sisters Food Group bouwt een fabriek om afval van de productielijnen om te zetten in energie. Dit zou de CO2-uitstoot van het bedrijf met een vijfde moeten verminderen. De nieuwe fabriek zou jaarlijks 3.500 megawattuur opwekken, genoeg energie voor ongeveer 850 huishoudens, schrijft de Financial Times. De fabriek verwerkt schillen, ongebruikte aardappels en zelfs complete Cottage Pies die anders zouden worden weggegooid. Via anaerobe vergisting ontstaat energie en warmte. Omdat de fabriek voornamelijk één soort afval verwerkt, is hij veel efficiënter dan processen die gemixte afvalstromen verwerken. Het afval dat over is na de opwekking van energie kan als meststof terug naar de eigen kippenboerderijen van 2 Sisters. Het bedrijft hoopt nog meer gelijksoortige fabrieken te bouwen, onder ander voor de opwekking van energie uit kip-resten.

FL 8. Leefstijl-interventies nodig om zorgkosten terug te dringen
De Organisatie voor Economische samenwerking en Ontwikkeling (OECD) schat dat halverwege deze eeuw de gezondheidszorg niet meer te betalen zal zijn. Hierdoor liggen mensen met obesitas en rokers steeds meer onder vuur. In 2012 vond 54% van de Engelse artsen dat deze groepen mensen geweigerd mogen worden voor niet-levensbedreigende behandelingen. Ze zorgen immers voor een forse kostenpost, terwijl ze zelf de verkeerde leefstijlkeuzes maken. Medische ethici brengen hier tegenin dat mensen hier niet verantwoordelijk voor mogen worden gehouden, omdat obesitas pas ontstaat na een jarenlange ongezonde leefstijl, meldt Medical Express. Door mensen met obesitas uit te sluiten van zorg straf je ze voor hun vroegere gedrag en wordt het nog moeilijker het roer om te gooien. Andere manieren om een gezonde leefstijl te bevorderen kunnen beter werken. Zo geven sommige Amerikaanse verzekeraars korting op de verzekering bij een gezonde leefstijl, en heeft de Amerikaanse winkelketen Target al zijn medewerkers een Fitbit gegeven, een wearable die het activiteitenniveau en de slaapkwaliteit meet, om een gezonde leefstijl te bevorderen. Bij rokers ligt de situatie anders. Daar zou de aanpak in eerste instantie gericht moeten zijn op het voorkomen dat mensen gaan roken. Dan ontstaat er ook op lange termijn geen probleem. Zo kunnen ook campagnes die gericht zijn op minder alcohol en junk foodconsumptie helpen in de strijd tegen obesitas.

FL 9. Louter Belgische kost in asielzoekerscentrum Sijsele
Ook in een Belgisch opvangcentrum voor asielzoekers ontstond vorige week ophef over het eten. "Food bad. We want better food", klaagden zo'n 10 van de 500 asielzoekers in Sijsele. Ze mopperden over 'flets eten, te veel boterhammen en te weinig groeten, fruit en specerijen', aldus De Morgen. Staatssecretaris Theo Francken noemt het protest "niet respectvol", een diëtiste vindt dat "wat meer groenten en fruit niet slecht zou zijn". De Morgen bericht na een blik in de keuken dat er uitsluitend Belgische kost te vinden is in Sijsele. Volgens het Rode Kruis, dat verantwoordelijk is voor het centrum in Sijsele, is er al constructief overleg om de maaltijden gevarieerder te maken. Eerder bleek de Britse kost in het Verne Immigration Removal Centre de asielzoekers aldaar niet te smaken.

FL 10. Britse Aldi gaat wijn en non-food verkopen via webwinkel
Aldi begint in het voorjaar van 2016 met de online verkoop van wijnen in Groot-Brittannië. Alle wijnen in de supermarkt zullen online te koop zijn en enkele wijnen zelfs alleen via de webshop. In het tweede kwartaal van 2016 zal Aldi ook online non-food items gaan verkopen. De consument kan kiezen tussen laten thuisbezorgen of ophalen bij een Pick-up point. Aldi zet de plannen door ondanks een £11 miljoen lagere winst, die de discounter toeschrijft aan investeringen en de in de supermarktprijzenoorlog afgedwongen prijsverlagingen als reactie op de concurrenten, schrijft The Guardian. Aldi opende in hoog tempo nieuwe vestigingen. De discounter heeft nu bijna 600 filialen in Groot-Brittannië en wil in 2022 over 1.000 winkels beschikken. De omzet van Aldi UK steeg in 2014 van £5,3 miljard (7,2 miljard euro) naar £6,9 miljard (9,4 miljard euro) en met de online plannen wil Aldi nog meer consumenten winnen. In Groot-Brittannië zijn web-supermarkten nu al verantwoordelijk voor 5% van de supermarktomzet, meer dan in de rest van Europa. Aldi heeft geen plannen om levensmiddelen online aan te gaan bieden, stelt Bloomberg.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: Trude
Dit artikel afdrukken