In het kader van de oprichting van de belangenorganisatie voor eiwitvernieuwers hetplaneet.nl werden gistermiddag op kasteel Woerden door een deskundige jury zogenaamde 'hybride vleesproducten' tegen volvlees producten geproefd. Twee volvlees hamburgers legden het af tegen een met plantaardige bijmenging gemaakte hamburger van Nederlandse makelij die alleen in de VS te koop bleek.
Daarnaast presenteerden drie Nederlandse topslagers hun eigen klassieke Hollandse gehaktbal en een bal met 30 procent bijmenging van plantaardig materiaal. De beste bal bleek de slagersbal van Johan van Uden van slagerij Chateaubriand uit Heemstede. Als tweede eindigde een moderne hybride bal.
De proeverij werd ingeleid door Dick Veerman van Foodlog.nl die stelde dat hoogwaardige bijmengproducten voor een snelle daling van de vleesconsumptie kunnen zorgen als ze minstens zo goed of zelfs beter smaken dan volvleesproducten. Volgens hem zijn vegetarische vleesvervangers interessant, maar zal de groei van hun marktaandeel tijd nodig hebben. Snel en significant resultaat is te verwachten van de zgn. vleesverdunners. Hoogwaardig toegepast zouden ze in slechts korte tijd voor een reductie in vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in rijke landen van 15% kunnen zorgen
Een jury bestaande uit Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Fiona Ivanov (food experience designer, voormalig redacteur Allerhande en flexitariër) en Paul Vocking (vleeswarenmaker, bekend van de Utrechtse Vockingworst) beoordeelde 5 hamburgers. Geproefd werden de hybride hamburger van Albert Heijn, de volvlees hamburger van PLUS, een volvleeshamburger van de Keurslagersorganisatie, de hybride hamburger van PLUS en een in de VS verkrijgbare hamburger gemaakt met het moderne Nederlandse bijmengproduct Meatless.
De beste hamburger bleek een voor de Amerikaanse markt gemaakte van het Goese bedrijf Meatless. Als tweede, vóór de volvleesproducten, eindigde de hybride hamburger van PLUS. Dat betekent dat de hybride hamburger van PLUS een smakelijker koop is dan de volvleeshamburger van diezelfde super.
Voor de proeverij van hybride producten werden gehaktballen gemaakt door slagers Johan van Uden (van de beste slagerij van Nederland in 2011, Chateaubriand uit Heemstede), Jeroen Stokman (Keurslager in Houten) en Ferry Lempers (ambachtelijke Keurslager in Linschoten) en door Jos Hugense van Meatless. De ballen werden gemaakt van mager rundvlees met een bijmenging van 30% plantaardig product. Tevens brachten de slagers de gehaktballen mee die zij in hun winkels verkopen. De jury beoordeelde de kalfs/varkensbal van Johan van Uden als beste van alle ballen. Als tweede eindigde niettemin de bal van Jos Hugense met zijn bijmenging van streekeigen Zeeuwse tarwe.
Onder het publiek waren de met een Gouden Slagersring bekroonde slager Jan de Roos uit Utrecht en eetjournalist Wouter Klootwijk. De Roos gaf aan dat hij de winnende hamburger voor een volvlees hamburger had versleten. Klootwijk karakteriseerde de winnende hamburger als echt naar ‘dode koe’ smakend.
De Roos benadrukte dat hij vindt dat het publiek moet weten wat het eet. Volvlees en hybrideproducten moeten duidelijk worden onderscheiden.
Felix Wilbrink stelde na afloop: “Ik moet ronduit mijn mening bijstellen, dit “vlees” was gewoon lekker!” De vanuit dagblad Trouw aanwezige culinair journalist Jeroen Thijssen zei de voorkeur te geven aan de in Linschoten verkrijgbare ambachtelijke gehaktbal van slager Ferry Lempers. Over smaken zullen mensen altijd blijven twisten. Wat in het voordeel van moderne bijmenging pleit is het feit dat het publieksoordeel Klootwijks smaak van echte ‘dode koe’ bleek te steunen.
Hybride vleesproducten blijken beter te kunnen smaken dan volvleesproducten.
De proeverij werd verzorgd door P4, Urgenda en Foodlog.
Fotocredits: bereiden hybride gehaktballen op kasteel Woerden, Foodlog
Dit artikel afdrukken
Een jury bestaande uit Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Fiona Ivanov (food experience designer, voormalig redacteur Allerhande en flexitariër) en Paul Vocking (vleeswarenmaker, bekend van de Utrechtse Vockingworst) beoordeelde 5 hamburgers. Geproefd werden de hybride hamburger van Albert Heijn, de volvlees hamburger van PLUS, een volvleeshamburger van de Keurslagersorganisatie, de hybride hamburger van PLUS en een in de VS verkrijgbare hamburger gemaakt met het moderne Nederlandse bijmengproduct Meatless.
De beste hamburger bleek een voor de Amerikaanse markt gemaakte van het Goese bedrijf Meatless. Als tweede, vóór de volvleesproducten, eindigde de hybride hamburger van PLUS. Dat betekent dat de hybride hamburger van PLUS een smakelijker koop is dan de volvleeshamburger van diezelfde super.
Voor de proeverij van hybride producten werden gehaktballen gemaakt door slagers Johan van Uden (van de beste slagerij van Nederland in 2011, Chateaubriand uit Heemstede), Jeroen Stokman (Keurslager in Houten) en Ferry Lempers (ambachtelijke Keurslager in Linschoten) en door Jos Hugense van Meatless. De ballen werden gemaakt van mager rundvlees met een bijmenging van 30% plantaardig product. Tevens brachten de slagers de gehaktballen mee die zij in hun winkels verkopen. De jury beoordeelde de kalfs/varkensbal van Johan van Uden als beste van alle ballen. Als tweede eindigde niettemin de bal van Jos Hugense met zijn bijmenging van streekeigen Zeeuwse tarwe.
Onder het publiek waren de met een Gouden Slagersring bekroonde slager Jan de Roos uit Utrecht en eetjournalist Wouter Klootwijk. De Roos gaf aan dat hij de winnende hamburger voor een volvlees hamburger had versleten. Klootwijk karakteriseerde de winnende hamburger als echt naar ‘dode koe’ smakend.
De Roos benadrukte dat hij vindt dat het publiek moet weten wat het eet. Volvlees en hybrideproducten moeten duidelijk worden onderscheiden.
Felix Wilbrink stelde na afloop: “Ik moet ronduit mijn mening bijstellen, dit “vlees” was gewoon lekker!” De vanuit dagblad Trouw aanwezige culinair journalist Jeroen Thijssen zei de voorkeur te geven aan de in Linschoten verkrijgbare ambachtelijke gehaktbal van slager Ferry Lempers. Over smaken zullen mensen altijd blijven twisten. Wat in het voordeel van moderne bijmenging pleit is het feit dat het publieksoordeel Klootwijks smaak van echte ‘dode koe’ bleek te steunen.
Hybride vleesproducten blijken beter te kunnen smaken dan volvleesproducten.
De proeverij werd verzorgd door P4, Urgenda en Foodlog.
Fotocredits: bereiden hybride gehaktballen op kasteel Woerden, Foodlog
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vind ik leuk om te doen Johan, heb met veel plezier genoten van jullie vakmanschap woensdag en zou het leuk vinden om er een vervolg aan te geven. En Jasper en Johan dank voor de complimenten.
De zo volledig mogelijke uitslagen gingen zojuist online
Johan, dat gaan we doen. Ik neem contact op. Er is inmiddels een plannetje ontstaan.
Dick en jos we moeten gewoon keer afspreken bij Chateaubriand, + geïnteresseerde om alles te laten zien en te proeven, ik ben er bijna van overtuigd als Jos en ik de zelfde ingrediënten nemen, er geen verschil in te proeven is, complimenten voor Jos.
Beste Jos,
Geen inhoudelijke reactie, enkel felicitaties met de uitslag. Nu aan de slag met het (verder) enthousiasmeren van de consument. Succes!
@robin: briljante vergelijking die in dit geval niet opgaat. Voor het kleinste Thijssentje maak ik regelmatig hamburgers van de Emté klaar, wanneer hij iets niet lust dat ik wel eet. Dan proef ik mee. Dan vind ik die goor. Die van de BurgerKing laat ik mij regelmatig smaken, vooral als ik honger heb.