Een automaat die frietjes bakt, zodat je op ieder moment dat je daar trek in hebt gewoon een bakje uit de automaat kunt trekken. In België is het al een paar keer geprobeerd. Toch wil zo'n apparaat in het land van de frietkotcultuur maar niet slagen.
Na de Belgen, de Australiërs
Aan de andere kant van de wereld vinden ze het wel een goed idee, al kost de uitwerking ook daar veel inspanning. Een Australisch bedrijf werkt er al 10 jaar aan een automaat die op afroep diepvriesfrietjes tot een dampendhete snack afbakt. Een 'mini fish and chips shop', noemt ex-telecomman Peter Malone zijn vinding. Hij hoopt dit jaar de eerste 200 automaten op de Australische markt te brengen.
Robotarm
Bovenin de machine zitten diepvriesfrietjes. In het midden zit een frituur met 10 liter rice bran olie. De succesfactor is een robotarm, die de frietjes in het bakje doet en aan de klant presenteert. Malone en zijn team hadden het meest te stellen met het selecteren van de juiste aardappel en frietafmetingen, zodat ze niet in de machine bleven steken en zich in een paar minuutjes laten bereiden, schrijft The Guardian. Die exacte specificaties blijven dan ook strict geheim.
'Vinkje'
Over gezondheid en voedselveiligheid maakt Malone zich geen zorgen. Volgens hem kunnen de frietjes een 'vinkje' krijgen van de Heart Foundation omdat hij een 'cholesterol-vrije olie' gebruikt. En voor voedselvergiftiging hoef je volgens hem ook niet bang te zijn: "aardappels zijn een nogal inert product", luidt het vol vertrouwen.
Fotocredits: 'Frites', Charles Haynes
Dit artikel afdrukken
Na de Belgen, de Australiërs
Aan de andere kant van de wereld vinden ze het wel een goed idee, al kost de uitwerking ook daar veel inspanning. Een Australisch bedrijf werkt er al 10 jaar aan een automaat die op afroep diepvriesfrietjes tot een dampendhete snack afbakt. Een 'mini fish and chips shop', noemt ex-telecomman Peter Malone zijn vinding. Hij hoopt dit jaar de eerste 200 automaten op de Australische markt te brengen.
Robotarm
Bovenin de machine zitten diepvriesfrietjes. In het midden zit een frituur met 10 liter rice bran olie. De succesfactor is een robotarm, die de frietjes in het bakje doet en aan de klant presenteert. Malone en zijn team hadden het meest te stellen met het selecteren van de juiste aardappel en frietafmetingen, zodat ze niet in de machine bleven steken en zich in een paar minuutjes laten bereiden, schrijft The Guardian. Die exacte specificaties blijven dan ook strict geheim.
'Vinkje'
Over gezondheid en voedselveiligheid maakt Malone zich geen zorgen. Volgens hem kunnen de frietjes een 'vinkje' krijgen van de Heart Foundation omdat hij een 'cholesterol-vrije olie' gebruikt. En voor voedselvergiftiging hoef je volgens hem ook niet bang te zijn: "aardappels zijn een nogal inert product", luidt het vol vertrouwen.
Fotocredits: 'Frites', Charles Haynes
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
“Volgens hem kunnen de frietjes een 'vinkje' krijgen van de Heart Foundation omdat hij een 'cholesterol-vrije olie' gebruikt.” Hij weet er niets van.
De mode in ons werelddeel bestaat al 10-15 jaar om te frituren in uitsluitend plantaardige olie ipv dierlijk vet waar het gedemoniseerde cholesterol in zit. Hoewel verzadigd vet beter geschikt is voor hoge temperaturen omdat het een stabiel vet is, en ’gezond’ meervoudig onverzadigd (linol)vetzuur uit soja, mais of zonnebloemen niet.
Daarin vormt zich de giftige (reactief met DNA en RNA) 4-hydroxy-trans-2-nonenal (HNE) verbinding in de olie en al het gefrituurde lekkers. Hoe meer je er van eet hoe meer kans op athero sclerose, (de Australische hartstichting ziet hem al aankomen...) herseninfarct, Parkinson, Huntington, Alzheimer en leverziekten.
Hergebruik en opnieuw verhitten van de ‘gezonde’ olie maakt het allemaal nog veel erger.