De gemeente Alphen aan den Rijn wil concreet met stadslandbouw aan de slag om tot een zelfredzame en duurzame voedselvoorziening te komen. Supermarkt C1000-ondernemer Edwin ten Brink gaat het dak van zijn supermarkt inzetten voor de teelt van groenten en fruit. Verwerking en verkoop vinden in de supermarkt plaats.
Op het dak van de Alphense C-1000 is 1000 vierkante meter beschikbaar. Ten Brink zegt in de Levensmiddelenkrant: "Het idee is om zowel kassen als kweekgrond te plaatsen. In de kassen kan gezaaid worden en de plantjes die daar opkomen worden vervolgens gepoot in de kweekgrond."
Zijn motivatie om op deze manier invulling te geven aan het Eetbaar Alphen project: "Ik wil dat mensen meer stilstaan bij de herkomst van producten, zekers als het gaat om vers. We moeten het buitengewoon serieus nemen waar levensmiddelen vandaan komen."
Ten Brink denkt met de groente die verbouwd wordt op zijn supermarktdak 2 tot 3 procent van de lokale bevolking kunnen voorzien van verse groenten. Voor de daadwerkelijke landbouw wil hij zzp-ers een kans bieden. Het verdienmodel is nog niet uitgewerkt.
Het percentage laat zien dat ca. 50 supermarktdaken Alphen van groenten zouden kunnen voorzien. Omdat we volgens dietisten te weinig groenten eten zou dit aantal wellicht verdubbeld moeten worden.
Het project is "vooralsnog een initiatief met een serieuze horizon": bouwtechnische en teeltmatige aspecten zijn nog in onderzoek. Het idee van Ten Brink is geïnspireerd door de Amerikaanse organisatie BrightFarms.
Aangetekend moet worden dat het Westland met zijn enorme verse productiecapaciteit in kassen en grote teeltexpertise om de hoek ligt. Er is zelfs sprake van overproductie.
Wie maakt hier een fout: de super of de Westlandse tuinders?
Fotocredits: BrightFarms
Dit artikel afdrukken
Zijn motivatie om op deze manier invulling te geven aan het Eetbaar Alphen project: "Ik wil dat mensen meer stilstaan bij de herkomst van producten, zekers als het gaat om vers. We moeten het buitengewoon serieus nemen waar levensmiddelen vandaan komen."
Ten Brink denkt met de groente die verbouwd wordt op zijn supermarktdak 2 tot 3 procent van de lokale bevolking kunnen voorzien van verse groenten. Voor de daadwerkelijke landbouw wil hij zzp-ers een kans bieden. Het verdienmodel is nog niet uitgewerkt.
Het percentage laat zien dat ca. 50 supermarktdaken Alphen van groenten zouden kunnen voorzien. Omdat we volgens dietisten te weinig groenten eten zou dit aantal wellicht verdubbeld moeten worden.
Het project is "vooralsnog een initiatief met een serieuze horizon": bouwtechnische en teeltmatige aspecten zijn nog in onderzoek. Het idee van Ten Brink is geïnspireerd door de Amerikaanse organisatie BrightFarms.
Aangetekend moet worden dat het Westland met zijn enorme verse productiecapaciteit in kassen en grote teeltexpertise om de hoek ligt. Er is zelfs sprake van overproductie.
Wie maakt hier een fout: de super of de Westlandse tuinders?
Fotocredits: BrightFarms
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi artikel in Trouw,
De stad staat vol met eetbare planten en bomen
Zou idd mooi zijn om elke stad en dorp in kaart te brengen.
Nu met internet, en zie artikel, met QR-codes (een tweedimensionale streepjescode die je kan inlezen met een mobiele telefoon), is het ook mogelijk.
Gemeenten zouden elk jaar het aantal vrucht/zaad bomen, struiken en planten bloemen en kruiden moeten gaan verdubbelen.
Lokaal moet het ook wel mogelijk zijn om vrijwilligers van alle leeftijden en culturen te vinden om dit bij te houden, of een landelijk netwerk te vormen om info te delen en uit te wisselen.
Elke basis school zou minimaal 50 fruitbomen moeten hebben.
En idd kennis van eetbare bloemen en kruiden zou weer aan ieders oppervlakte moeten komen.
Zo zal de interesse van iedereen qua natuur en eten persoonlijker worden.
Mensen kunnen op hun fiets een mooie route afleggen, ipv goede tijden slechte tijden te kijken.
En van overvloedige oogsten fruit kan jam gemaakt worden en verkocht worden om weer meer bomen te planten of een ander natuurdoel te bekostigen.
etc etc etc etc etc etc etc ect, etc etc etc etc etc
Mooie inspirerende foto op,
Resim & Fotoğraf
Nice !
Kas van 17 verdiepingen geeft Zweedse stad eigen groente
# Peter Jens # Jopie
Jullie halen inspiratie uit China. Daar woon ik namelijk.
Ik haal inspiratie uit Maassluis ...
Mijn vader is ex-tuinder. Na de verkoop van zijn bedrijf is hij actief geworden in de moestuinvereniging ter plekke. Hij heeft natuurlijk het mooiste tuintje, maar hij zet zich ook in voor het algemene nut. Het grappige is dat er vooral veel mensen van Turkse afkomst daar de groente verbouwen en het gebruiken als hang-out. Mijn vader is zowel de teeltadviseur als de ordebewaker, die er voor zorgt dat iedereen zijn tuintje netjes houdt ...
Er is stadslandbouw in Nederland, maar natuurlijk niet op het dak van een supermarkt in Alpen aan de Rijn. Ga eens kijken als Foodlog publiek in de lokale moestuinen. Daar vindt je mensen met passie voor tuinieren, eigen groente, etc.
Ik ben met recht trots op mijn vader die in het LPF achterland zijn bijdrage levert aan de integratie door gewoon te delen waar hij goed in is: het telen van groente.
Hoeveel mensen weten hoe benzine gemaakt wordt, hoe en waar kleding van gemaakt wordt, wat er met water gedaan wordt voor je het veilig drinken kunt etc.
Het is er, je betaald ervoor, en anderen zorgen dat het er is. Zolang het voldoende beschikbaar is betaald men ervoor en indien nodig nog teveel ook, zie de honger naar benzine. Vreemd dat mensen wel weten wat ze moeten doen als er een tijger, beer, aap of leeuw losbreekt, rennen uit lijfsbehoud. Overvloed aan voedsel zet bijna niemand aan tot rennen of hobbyen in stadslandbouw.
De schurft, de pest en luizen krijg je van die door ambtenaren gebezigde bezigheden. Ik veroordeel ze om de rest van hun leven 4 seizoenen per jaar gedwongen stadsmoestuinen en supermarktdakterrassen te bewerken opdat ze na dit geleuter niet op nog kanslozere ideeën komen.
Interessant wat je zegt 'de boer bestaat niet. vanuit de agrosector gezien heb je gelijk. voor de consument bestaat ie wel degelijk al is het beeld wel wat anders dan vroeger. Onlangs deden we op eigen initiatief met The food Agency onderzoek naar de relatie tuseen consument en boer. Brengen we binnenkort naar buiten, maar we zagen wel een paar verrassende uitkomsten.