Dat ding dat werd verguisd door de dierenbeweging, de milieubeweging en door het publiek als gevolg van de 'maatschappelijke gevoelens' die uit de verguizing resulteerden.
Er werd misleidend gecommuniceerd. De foto hierboven laat het zien. Een legkippenbatterijsysteem terwijl het een luxe verblijf zou worden waar biologische varkens een moord voor zouden doen. De karaktermoord werd bijgekleurd door de rare opmerking dat een varken op de boerderij zou horen. Varkens horen sinds mensen in steden wonen bij de stad.
Af en toe komt er iemand op m'n pad die met het oorspronkelijke ontwerp voor de varkensflat te maken had. Ze schudden dan hun hoofd en zeggen dat het vanuit dierwelzijn en duurzaamheid een prachtig idee was, maar dat het verkeerd gecommuniceerd is. Zo verkeerd dat het idee 'besmet' is geraakt. Nee, concluderen ze dan, we moeten er niet meer aan willen denken. En dan schudden ze het hoofd weer, want het was echt een goed idee, een paradijsje vergeleken bij zelfs de commerciële biologische varkenshouderij. Dom was waarschijnlijk dat ze niet in de stad, maar op industrieterreinen zouden moeten verschijnen. Luguberig, want het varken is geen industrie, maar de vriend van de stadse mens. Mij is gevraagd mee te willen kijken naar een nieuw varkensproject van Winy Maas, de M van architectenburo MVRDV die de besmette flat ontwierp.
Ik ben en blijf voor een flat in de stad. Net als voor mensen, met balkon en te openen ramen en al. In die flat voeren we de dieren wat van onze borden overblijft. Die ideeën leven al weer sinds jaren bij een aantal dierwetenschappers in ons land. Duurzamer kan niet, want de voedingsstoffen in afval gebruikt een varken nuttig terwijl de verbrandingsoven er alleen maar kJoules van kan maken.
Om een commentaar van wat meer mensen dan alleen mezelf mee te kunnen nemen, ben ik benieuwd naar de gevoelens van foodlog.
Mag het een flat zijn, of moet het een plat zijn? Dat eigentijdse paradijs dat Winy Maas tekent voor het varken, onze stadsvriend sinds eeuwen, die ons eten duurzaam verwerkt tot kostbare eiwiten en vetten. Daar waren we het dier dankbaar voor. Omdat we het zagen en wisten. Dan kan er ook niet mee gerommeld worden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Co, vandaar een flat en geen plat. Hoge prijzen? Jazeker, maar waarom geen stukje van parken en andere sowieso niet woonbestemmingen afgestaan voor zo'n flat. Het is maar welke keuze een stadsbestuur en zijn bewoners maken.
Hallo Dick,
Soms moet je wel eens iets extreems stellen om het scherp op het netvlies te krijgen. Grote aantallen landbouwhuisdieren passen nu eenmaal niet in de stad. Niet omdat er welzijnsproblemen zijn maar vooral omdat er in de meeste steden geen ruimte over is. Door de vele mensen die er (willen) wonen is de m2 meter prijs voor stadsgrond bij voorbaat te duur om er voor de huidige vleesprijzen varkens te houden.
Je ziet nu al dat de grootste hoeveelheden importvlees afkomstig is uit landen waar de landbouwgrond zeer goedkoop is......
Voor alle duidelijkheid: ik heb nergens gesteld dat alle varkens die een stad eet ook maar meteen uit de stad moeten komen en al helemaal niet dat ze los moeten lopen. Ik heb wel gesteld dat het een weg is naar dimensionering van het aantal inwoners van een stad en land en het aantal dieren dat er gehouden wordt. Ik heb vooral gesteld dat een flatje, ergens in een stad een eerste stap is om weer respect te krijgen voor het varken.
Van wetenschappers heb ik begrepen dat menselijke nederzettingen van 30.000 zielen ideaal zijn om bij 7.500 varkens te voeden en eten. Misschien moeten we er eens rekening mee houden als we een stad of wijk ergens op de wereld uit de grond stampen.
Om te beginnen moeten van die 837000 Amsterdammers de moslims niet worden meegeteld. En die 41 kilo per persoon dat komt neer op zo'n 100 gram per dag. Dat lijkt me wel erg saai worden.En worden daar alle delen van het varken onder gerekend? Of alleen de meest gangbare stukken, te weten filetlappen,rollade, hamlappen, fricandeau, hals en schouterkar=bonades,haaskarbonades, ribkarbonades, speklappen, varkenspoulet (nasivlees), lever (erg gel;iefd bij Chinezen en Chinese restaurants), schenkels (bovenpoot),schouderlappen (mager), gehakt. De oren, pootjes, staartjes, zijn minder in trek. Dus worden die meegeteld bij die 80 kg? Misschien even nieuwe berekening maken.
En Co, wie heeft het nu over loslopende varkens in de stad? Het is aardiger de discussie serieus te houden. Misschien is er wel ruimte voor een flat met uitloop die door tijdklok wordt geregeld zodat niet alle verdiepingen tegelijk uitlopen om te krabben en te snuiven en wat daglicht op te pikken. Te denken is aan het Amsterdamse Bos, Meyendel (nabij Den Haag) en het Kralingse Bos. Rand van de stad, buiten directe bewoning van klagende bewoners maar wel met Frische Luft voor de dieren. Ik doe maar een gooi...
Volgens deze cijfers eet de gemiddelde Nederlander +- 41 kilo per persoon: http://www.slagerswereld.nl/nieuws/consument-eet-iets-meer-vlees-(1005).html, en als je er van uit gaat dat een geslacht varken netto 80 kg vlees oplevert.Dan eten dus elke 2 Amsterdammers 1 compleet varken op.
Er zijn +- 837.000 Amsterdammers: http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/22035/2008/07/09/Amsterdam-groeit-door-tot-837-000-inwoners.dhtml
Het afmesten van een varken duurt normaal gesproken 100 dagen maar als hij los door de stad mag lopen duurt dat veel langer, kortom om alle Amsterdammers van vers varkensvlees te voorzien zullen er volgens mijn schatting continu een paar honderdduizend varkens door de stad moeten scharrelen.
Ik weet nog dat er een paar jaar terug een paar honderd kippen in Amstelveen losliepen, dat gaf toen ook al veel problemen: http://www.familiebofkont.nl/kippenactie/index.html dus hoe zal dat met een paar honderdduizend loslopende varkens gaan denken jullie?