Een SMS-je gisteren van Diny Schouten gistermorgen. "Heb je het gezien?"

Albert Heijn doet het keurig en duurzaam. Meneer Wakkie, de baas van de baas van Albert, zegt dat in de Volkskrant van dit weekend. Wageninger Van der Ploeg moet niet zo klieren, maar juist de vlag uitsteken bij het horen van de namen Ahold en Albert Heijn.

Van der Ploeg roept maar wat als hij zegt dat concerns als Ahold de boerenlandbouw dwarsbomen, waarover de hoogleraar het een week eerder in de Volkskrant had. De heer Wakkie noemt het een ongeïnformeerde veroordeling. Hij betaalt immers het ICCO en het Amersfoortse bedrijf FairMatch Support om zijn handen in onschuld te kunnen wassen. De eerste organisatie paart Mient-Jan Faber's onkreukbaarheid aan een flinke zak geld om te wereld te verbeteren. De tweede moet z'n geld verdienen voor een nieuw bedrijf dat FairMatch heet, een handel in eerlijke producten dat tevens de certificering daarvan verzorgt. Niks mis mee. Fair is handel. Sterker nog, zonder handel en gezonde winsten blijft geklets over fair gebakken lucht.

Maar het begint vies te ruiken.
Laten we eens wat gaan onderbouwen. Hoe duurzaam doet Ahold het in zijn Nederlandse Albert H. winkels?

We beginnen met een paar recente feiten. Het opzeggen van het contract met Peter's Farm. Europa's grootslachter Vion doet dierweldoeneriger dan Peter's toonbeeld van kalvervriendelijkheid, drogredeneerde Albert's woordvoerdster. Niet dat we willen beweren dat Vion een monster is - dat is niet zo - maar om nou meteen de wereld om te draaien. Door naar de Volwaard-kip. Albert deed er geen flikker aan, terwijl hij er meer dan ernstig om verzocht is. De Jumbo ondersteunde (=betaalde) acties voor Volwaard; AH niet, terwijl die nou juist een deuk in een pak boter had kunnen slaan.
En waarom moest Ten Have op de stoep bij Albert H's baas Dick Boer om een aalmoes los te bedelen om varkens voortaan verdoofd van hun ballen af te helpen

We gaan hier 'ns een lijstje bouwen en kijken hoe Albert het in Nederland doet. Lekker dicht bij huis. Zicht- en controleerbaar voor iedereen. Wie weet wil Jan Douwe van der Ploeg van de gelegenheid gebruik maken om te laten zien hoe ongeïnformeerd zijn woorden waren.

Onderwijl 2 alvast concrete vragen aan Peter Wakkie:
- Tomaten: hoeveel betaalt Albert H. een tomatenteler en wat steekt Albert zelf in zijn zak?
- Vleeswaar: voor hoeveel komt de gesneden, verpakte en geëtikketterde worst van 0,99 cent binnen? Omdat ik het antwoord ken: waarom is die marge zo groot? Waarom klagen varkenshouders en zouden de slachthuizen (Vion!) dat ook moeten doen?

Foodlog.nl gaat AH helpen onderbouwen en neemt FairMatch er graag in mee. Certificeringsnormen zijn geduldig. We gaan het over de werkelijkheid hebben. Publiek. Dat helpt de wereld pas echt vooruit.
Dit artikel afdrukken