Het blad heeft een hoog 'Yes we can!'-gehalte en het verbaast dan ook niet dat een van de koppen luidt: "Suburban pig - yes you can!" Als je weet waar je op moet letten, is een tuinvarken voor iedere buitenstedeling binnen handbereik (registratienummmer aanvragen, stevig hok bouwen, het voer goed opbergen). Er staat ook een handleiding in hoe je van je eigen varkentje je eigen ham maakt. Zelfvoorzienend zijn hoeft weinig tijd en weinig moeite te kosten en je maakt zo een lange neus naar supermarkt en voedselindustrie. En wat is een mooiere ervaring dan de geur van eigen gebakken brood die door je huis trekt?
Bijvoorbeeld met je eigen geproduceerde spam. Volgens recept van Paul Peacock: doe 500 gram blokjes varkensvlees met 250 gram broodkruim, 2 theelepels zout, een beetje nootmuskaat en 25 milliliter water in een foodprocessor en hak het fijn. Pers het in een kom, sluit die af en kook 90 minuten in borrelend water. Koel af en je hebt iets wat beter, goedkoper, steviger, zoutarmer, minder vervuilend en beter te snijden is dan Spam uit blik.
Maar je eigen spam maken is geen idealisme, dat is sport.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De romantiek van ‘Urban Farming’
Deze foto geeft aan hoe het gemiddelde varkenskot er in de bebouwde kom in West (Zeeuws) Vlaanderen uit zag. Dit varkenskot in Hoofdplaat werd gebruikt tot begin jaren ’90.
Zeker geen weitje of modderpoel, en dat kon ook niet. Het varken moest vet worden, omdat spek en vooral vet noodzakelijke ingrediënten waren in de keuken voor bakken en braden. Denk maar reuzel. Vet werd zelfs, langer houdbaar, geweckt, maar ook tijdelijk gebruikt om voeding af te ‘sealen’. Oliebollen heten in West Zeeuws-Vlaanderen ‘reuzels’, omdat ze in pan reuzel gebakken werden.
Wat ik me bij ‘urban farming’ van dieren in een stedelijke omgeving moet voorstellen, zal wel een mix van pseudo-biologisch diervriendelijk vertroetelen zijn en misplaatst groen kinderboerderijdenken……
Elk varken, dat vroeger binnen de bebouwde kom gekweekt werd, zat alleen in een relatief klein hok met een uitloop van ca. 3-4 m2. De ondergrond was meestal een vloertje van oude bakstenen, wat vocht doorliet. In het hok stro en buiten niets, maar dat kon met een paar emmers water en een bezem schoon worden gehouden. Achter het hok een mestvaaltje, dat je in de herft onderspitte in je groentetuin. Veel werk om je varkentje proper te houden. Zeker geen moddertoestand. Dat is de neo-romantiek van Dick...
Helaas is dat nu een utopie. De gewone man at vroeger beter en natuurlijker. Naast meel en gekookte aardappelen en schillen (niet poeieren, maar inkuilen onder stro in de grond !!) was er hoogwaardige afval van de tafel. Ik moet er niet aan denken dat een varkentje nu moet meevreten van het IKB en 'Ik kies gezond' gelabelde pulpfood, of restanten van nep-pizza's en overschotjes van zachtgeworden chips..
Daarnaast is de gemiddelde moderne consument vies van spek, poten en oren, zult van de kop, orgaanvlees etc, en heeft het gezin vermoedelijk psychiatrische hulp nodig als het beestje geslacht wordt.
Aangezien het gewone volk, dus niet de betere kringen...., zich eenmaal per week verschoonde en in de teil of kuip ging, werd geur van je eigen lekkere varkentje nog niet afgemeten aan de stank van de frangances van Armani of Boss.
Ook is de kennis van koken en braden onvoldoende, en biedt helaas de magnetron te weining respijt.
Slechts aangenaam gekeuvel dus, but far from reality...
@Annemieke: Kijk op culiblog van Debra Solomon, zij schrijft hier al jaren over...
Stadstuinen zijn 'hot'. Zag net via uitzendinggemist een aflevering van LLink, waarin Bas Westerweel op zoek gaat naar tuinen, een LLink actie doet om in eens stad een tuin aan te legggen. Etc.
LLiNK in Natura: De moestuin
Mensen die de presentatie van J-W. van der Schans over stadslandbouw heeft gezien/gehoord, zullen wel wat uitspraken herkennen.
Nope, vossen hebben langere snuiten en marters komen meestentijds voor de eitjes.