Doet u het zelf maar. Dat leidt tot veel boeiender verhalen en ontdekkingen.
Ik zal beginnen. Confit de canard in blik. Je bent gek als je het niet zo koopt. Hetzelfde geldt voor sardines, tonijn en schelvislever uit blik. Het is hier altijd in huis. Gepekelde citroen. Jus uit een pakje? Jazeker. Daar zijn geweldige bij.
En nog wat anders. Ik mis de ingeblikte haring in tomatensaus van de oude Mayonna, die vroeger in Huizen (NH) stond. Ik snoep regelmatig uit een blikken tube boordevol antioxidanten en glutamaat: tomatenpurée. Uit pakjes en netjes komen de bonen en de linzen.
Bekent u eens: wat hebt u aan geconserveerds en ander elders reeds voor u klaargemaakt spul in huis? Misschien komen we over de kouwe kak heen toch nog tot een #eetregel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Robin@, van Breukelen@,
Ik zal me onderwerpen aan de vermanende blik van Robin..
Voor vrouwen beef ik.
Ik wilde voornamelijk op het insluipgevaar van Unilever wijzen.
Onder 'topkok' referentie de bevolking afhankelijk maken van een voedselprodctie onder noemer van natuurlijk, duurzaam en kwalitatief hoogwaardig, terwijl het regelrechte troep is.
Hun rol in ook India staat hevig ter kritiek. Unilever pretendeert uit altruisme daar grootschalig voedingssupplementen aan de arme boerenbevolking te verstrekken.
Volgens critici om die los te weken van hun eigen voedselvoorziening en ze afhankelijk te maken in de toekomst van hun producten (van babyvoeding tot 'soep').
Unilever altruistisch ?
Het is nog niet zo lang geleden dat deze 'topkoks' betrokken bleken bij kinderarbeid in dat land. Ze 'beloofden er wat aan te doen'..
http://www.indianet.nl/pb030505.html
en in Ghana..
http://www.stopchildlabour.eu/stopkinderarbeid/Nederlands/Nieuws/Artikelen/Strijd-tegen-kinderarbeid-op-Ghanese-plantages
zelfs de aandeelhouders riepen Unilever op het matje.
http://somo.nl/news-nl/aandeelhouders-roepen-unilever-op-het-matje
En dan komen ze met smoesjes dat ze alle participaties van 'dochters' niet goed kunnen controleren... ;-)
Een controle over de voedselketen zoals Unilever die heeft, valt te vergelijken met de monopolie van Microsoft.
Hoog tijd dat Brussel en de VN/FAO daar iets aan doen.
Dat was het voor vandaag.
ps. van Breukelen.
Tip: als je soep/bouillon van koeientong trekt, koop dan altijd een tong MET het keelstuk er nog aan. Dat verzekert je van de fijnste bouillon. Velen vinden dat er 'eng' uit zien. Maar het hoort. Ongeschreven wet hier in Zeeuws-Vlaanderen. Supersoep. Zo krachtig dat het de prut van het bouillonblokje teniet doet...
Mijnheer Guillaume, nu net een bouillon van rundertong gezeefd.
Heeft sinds gisteravond in de slowcooker, op stand faible, staan trekken.
Helaas ben ik de enige die de tong nuttigt, mijn lieve eega belieft het niet.
Eerlijkheidshalve moet ik U bekennen dat ik op de 3 liter water, er ook een potje runderbouillon van Lidl bij heb gedonderd. In dat potje zit: zout, rundvet, glutamaat, ammoniakkaramel ( klinkt eng!, is het dat ook? ) en specerijen. Heb ik nu volgens de regels der kunst een foutief bouillonnetje getrokken? Waarschijnlijk wel volgens de topkoks, niet zijnde van Knorr. Zoveel weet ik wel van koken af. Overigens kom ik in mijn gezeefde bouillon 0,0% tong tegen. Dat heb ik nou ook met mijn eigen gemaakte kippebouillon. Donder ik altijd een potje kippebouillon van Lidl bij en de restjes van afgekloven kippepootjes. Bewaart in de diepvries. Stijf staat ie van de gelatine. Na het zeven kom ik geen kip meer tegen. Wat is er mis met potje? Ter illustratie. In de jaren 70 heb ik een aantal jaren gewerkt voor FM. Producent van petfood. Wagonladingen aan vlees gingen er daar per week door om bouillon van te trekken. Die cans ( blikjes ) met honde,-en kattevoer waren zo goed dat men besloot er beendermeel door te doen daar de consument ze voor eigen gebruik nuttigde.
Dat is toch om te lachen , niet?
Soms denk ik dat de humor op de uiteinden van de diagonaal zuidwest-noordoost Nederland verre te zoeken is.
Zeg, Guillaume. Hou nou eindelijk eens een keer op met je irritante zendingsdrang en laat iedereen lekker zijn eigen keuzes maken. Nou weten we het ondertussen wel. *boze blik*
Apologies Guillaume...zaterdagmorgen.. moet nog wakker worden. Had het natuurlijk kunnen weten als ik even verder had gelezen. Toch geweldig van Unilever wat ze allemaal in zo'n blokje kunnen stoppen. Maar was het Niels Bohr niet die zei : als ik alle lege ruimtes tussen atomen etc. zouden kunnen verwijderen past de hele wereld in een kubieke cm.
James@
Je begrijpt het niet.
Die ingredientenopsomming komt exact letterlijk van Unilever.
Niet van mij...
'De topkoks van de beste restaurants', komt ook niet van mij, maar eveneens van de Unilever site, en wordt door mij sarcastisch aangehaald ter illustratie van die nep soeptabletten...
Unilever pretendeert letterlijk:
"De vernieuwde recepten zijn samengesteld door chefs die gewerkt hebben in de allerbeste restaurants ter wereld. Met hun passie en culinaire expertise zorgen ze ervoor dat u heerlijke soepen kunt serveren”
bron: http://www.knorr.nl/site/overknorr/29116741 (scroll even door naar onderen....)
Als je de samenstelling van soepen en tabletten en vriesdroogpakjes ziet,
is zo'n statement natuurlijk te gek voor woorden..
OK ?